Tiesitkö? 15 oiretta, joihin on syytä suhtautua vakavasti

Monet arkiset vaivat voivat pitkittyessään olla merkki vakavammasta sairaudesta.

1. Jatkuva yskä

Jos olet ollut vasta flunssassa, yskä voi jatkua vielä jopa viikkoja muiden oireiden lakattua. Jos yskä kestää yli neljä viikkoa, on syytä hakeutua lääkäriin, koska kyse voi olla jostakin keuhkosairaudesta. Jos yskiessä tulee verta, kellertäviä ysköksiä tai on kuumetta, lääkäriin pitää mennä jo aiemmin.

2. Verenvuoto peräaukosta

Satunnainen verenvuoto voi johtua ummetuksesta ja haavaumista, jotka syntyvät ulostettaessa. Jos vuoto jatkuu kauan, mene lääkäriin. Kyse voi olla peräpukamista tai pahimmillaan jopa syövästä.

3. Kovat päänsäryt

Jos kovat päänsäryt vaikeuttavat elämääsi usein, syöt jatkuvasti särkylääkkeitä sekä joudut olemaan pois töistä, asiaa on syytä tutkia. Kyse voi olla näköongelmista, jotka korjaantuvat sopivilla silmälaseilla tai joskus myös jostain pahemmasta oireesta, kuten kasvaimesta.

4. Näköongelmat

Jokaisen ihmisen näkökyky muuttuu iän myötä, mutta jos näkö huononee yhdessä yössä tai muuttuu äkillisesti johonkin suuntaan, on syytä poiketa optikolle tai neurologille.

5. Kuume

Jos ruumiinlämpötilasi poukkoilee ylös ja alas usein tai olet kuumeessa yhtäjaksoisesti yli kolme päivää, mene lääkäriin.

6. Jatkuva ripuli

Mitä kauemman aikaa ripuli jatkuu, sitä vaarallisempi se on. Jos kärsit jatkuvasti ripulista tai se kestää yli kolme päivää, mene lääkäriin.

7. Rintakivut

Ikävä tuntemus voi olla vain närästystä, mutta toisaalta rintakipuihin on syytä suhtautua aina vakavasti. Erityisesti silloin, jos kipu säteilee vasempaan käteen, koska kyse voi olla sydäninfarktista. Ei kannata aikailla soittaa apua, jos rintakipu on laaja-alainen, tulee puristuksen tunnetta tai hengitysvaikeuksia.

8. Yöhikoilu

Jos hikoilet usein öisin niin paljon, että aamulla täytyy vaihtaa lakanat, se ei ole normaalia. Yöhikoilun syynä voivat olla niinkin vakavat taudit kuin tuberkuloosi, aids tai Hodgkinsin tauti eli syöpä. Toisaalta yöhikoilua aiheuttavat lukuisat vaarattomammat syyt kuten vaihdevuodet, lihavuus tai uniapnea.

9. Haavat sukupuolielimissä

Kyse voi olla sukupuolitaudista, joka leviää hoitamattomana. Sukupuolitautitesteissä se selviää.

10. Uudet luomet

Jos puhtaalle iholle alkaa ilmestyä uusia luomia, tarkkaile niitä. Jos luomi (uusi tai vanha) alkaa muuttaa muotoaan, väriään tai kutisee, mene näyttämään sitä ihotautilääkärille.

11. Yhtäkkinen lihasheikkous

Jos huomaat yhtäkkiä, että sinulla on vaikeuksia kävellä, seistä suorassa tai pysyä tasapainossa, mene lääkäriin. Äkillinen lihaskunnon heikentyminen voi kieliä jopa lievästä sydänkohtauksesta.

12. Jatkuva virtsaamisen tarve

Ihminen muodostaa normaalisti virtsaa yhdestä kahteen litraan vuorokaudessa. Tihentyneen virtsaamisen tarpeen syynä voi olla virtsarakon tulehdus, miehillä eturauhasen sairaus tai jopa diabetes. Jos virtsaamistarve on yli kahdeksan kertaa päivässä tai yli kaksi kertaa yössä, mene lääkäriin. Verenvuoto, kirvely tai kipu virtsaamisen yhteydessä ovat merkkejä, jolloin on syytä mennä lääkäriin pikaisesti.

13. Hengitysongelmat

Yhtäkkisten hengitysongelmien puhkeaminen voi viitata allergiseen reaktioon tai astmaan. Mene lääkäriin tai soita hätänumeroon.

14. Kyhmyt

Pahkura ihon alla voi olla harmiton patti, mutta turvonneista rauhasista olisi syytä kertoa lääkärille.

15. Krooninen uupumus

Kaikkia väsyttää varsinkin pimeään vuodenaikaan, mutta jos vuoteesta nouseminen on tuskaa jokainen aamu, kannattaa miettiä, onko kaikki kohdallaan. Voimakas ja kauan jatkunut uupumus voi olla merkki masennuksesta tai jostain muusta sairaudesta.

Juttu on julkaistu alunperin marraskuussa 2011.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, poliklinikka.fi, http://www.health24.com/

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat