Teetkö fyysistä työtä? Voit altistua tälle kivuliaalle vaivalle

Noin 40 prosentilla väestöstä ilmenee jossain vaiheessa elämäänsä iskiasoireita eli lonkkahermosärkyä. Joka toisella se toistuu jopa viisi kertaa.

Iskiassärky säteilee selästä polven alapuolelle. Kipu syntyy, kun selän välilevy rappeutuu ja muodostuu tyrä, joka painaa hermoja.

– Välilevy sisältää sidekudosta kuten ihokin. Ikääntyessään välilevy alkaa kuivua. Suurin riski sairastua välilevyn tyrään ja iskiakseen on 40–55-vuotiailla, mutta joskus niitä joudutaan hoitamaan ja jopa leikkamaan parikymppisiltäkin, fysiatri Timo Pohjolainen sanoo.

Jätä tupakka, lisää liikuntaa

Pohjolaisen mukaan tutkimuksista on selvinnyt, että iskiakselle altistavat tupakointi, vähäinen liikunta ja yksipuolisesti kuormittava raskas fyysinen työ.

– Tyrän riski suurenee, jos työssä joutuu tekemään paljon nostoja, kantamista ja olemaan etukumarassa tai kierteisessä asennossa.

Siksi fyysisen työn vastapainoksi pitäisi harrastaa eri tavalla kehoa kuormittavaa liikuntaa.

Geneettinen sairaus

Iskiassäryllä voi olla myös kemiallinen syy.

– Viimeisten 10 vuoden aikana tutkimuksissa on havaittu, että särky voi johtua myös tulehdustilasta hermojuuressa, minkä aiheuttaa välilevystä tihkuva hapan neste, solu- ja tulehdusreaktio, Pohjolainen kertoo.

Iskiaksen perimmäisistä syistä on tehty Pohjolaisenkin mukaan yllättävän vähän tieteellistä tutkimusta. Kuitenkin tiedetään, että iskias on useimmiten geneettistä.

– Iskiaksen riski kasvaa, jos perii isältä tai äidiltä huonon rustosolun. Noin 40 prosenttia iskiasoireista johtuu geneettisistä tekijöistä, Pohjolainen sanoo.

Ylipainon on huomattu pitkittävän oireita, mutta siitäkään ei ole saatu tuloksia, että ylipaino aiheuttaisi lonkkahermosärkyä.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat