Täysraittius ja liikakäyttö – kumpikin riski huonoon suolisyöpäennusteseen

Kohtuullisesti alkoholia käyttävät näyttäisivät pärjäävän parhaiten paksu- ja peräsuolisyöpädiagnoosin jälkeen. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin heidän riskinsä menehtyä syöpään on pienempi kuin täysin raittiiden tai alkoholin suurkuluttajien.

Tutkimuksen perusteella koko ikänsä raittiina olleiden riski menehtyä syöpään diagnoosia seuraavien viiden vuoden aikana on noin 40 prosenttia suurempi kuin kohtuukäyttäjien. Suurkuluttajien kuolleisuus oli sekin noin 40 prosenttia suurempaa kuin kohtuukäyttäjien.

Tarkemmissa analyyseissä kohtuukäyttöön liittyvä suojavaikutus havaittiin lähinnä viiniä juovilla, mutta ei olutta tai väkeviä alkoholeja suosivilla. Yhteydet vaihtelivat myös potilaan iästä ja mahdollisesta diabeteksesta riippuen. Kohtuukäyttönä pidettiin naisilla korkeintaan yhtä ja miehillä korkeintaan kahta päivittäistä alkoholiannosta.

Vähäinen alkoholinkäyttö on monissa tutkimuksissa yhdistetty myös pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tutkimuksista on vaikea erottaa, miten suurelta osin vaikutukset johtuvat kohtuukäytöstä ja kuinka paljon ne kuvastavat mahdollisia muita elämäntapoja, jotka edistävät terveyttä. Tämän vuoksi alkoholinkäyttöä ei todennäköisesti kannata lisätä terveyshyötyjen toivossa.

Havainnot perustuvat 3 100 paksu- ja peräsuolisyöpään sairastuneen keskimäärin 69-vuotiaan viisivuotiseen seurantaan. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Miten yleistä suolistosyöpä on?

Studio55.fi-lähetyksessä vieraana lokakuussa 2012 Suomen Suolistosyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Seija Bucktman.

Suolistosyöpä. 31:38

Lue myös:

    Uusimmat