Tasapaino vaikuttaa elämän laatuun – näin huolehdit siitä oikein

Tasapainojärjestelmässä on kolme osa-aluetta, jotka ovat kaikki tärkeitä. Kahdellakin toimivalla osa-alueella pärjää, mutta jos kaksi toimii huonosti, silloin tulee ongelmia.

– Tasapainojärjestelmä on monimutkainen kokonaisuus, johon osallistuvat silmien välittämä näköinformaatio, kehon asennosta tietoa antava alaraajojen asentotunto sekä sisäkorvien tasapainoelimet, kertoo Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia.

Raajoista, lihaksista ja jänteistä tulee jatkuvasti viestiä selkäydintä pitkin aivoihin. Lisäksi viestiä tulee sisäkorvien tasapainoelimistä ja silmien välityksellä. Kaikki tämä informaatio koordinoidaan aivoissa.

– Kun tasaista ärsykevirtaa tulee koko ajan, silloin kaikki on hyvin. Mutta jos esimerkiksi toinen korva lähettää vääristettyä tietoa, se voi aiheuttaa huimaustuntemusta, Havia sanoo.

Silmät ovat tärkeä osa tasapainoa

Silmät ovat usein huimauksessa hyvä apu. Silmien ja katseen kohdistamisen avulla voidaan helpottaa huimausta, mutta se ei auta pimeässä.

– Iän myötä olemme entistä riippuvaisempia silmistä ja näöstä. Huimausongelmien ilmetessä tulee varoa yöllä pilkkopimeässä liikkumista, jottei tasapaino keikkuisi ja tapahtuisi kaatumisia tai loukkaantumisia, toteaa Havia.

Lähde liikkeelle!

Tärkeintä tasapaino-ongelmiin liittyvän huimauksen hoidossa on rohkaiseminen liikkeelle lähtöön, jotta tasapainojärjestelmä saa harjoitusta ja pysyy toimintakuntoisena.

– Ikäihmisten ja pidempään huimauksesta kärsivien kohdalla on tutkitusti todettu, että on tärkeä saada ihminen liikkeelle. Tähän auttavat tasapainoharjoitukset, joiden avulla pyritään harjoittamaan kolmen osa-alueen välistä yhteistyötä.

– Etenkin iäkkäiden kohdalla on tärkeää, että kiinnitetään huomiota lihasvoimien säilymiseen. Asentotunto alaraajoissa perustuu hyvään hermoston toimintaan.

Alaraajojen tuntojen pitää olla kunnossa.

– Alaraajojen kunto huononee etenkin sokeritautia sairastavilla. Myöhemmin alaraajoihin voi nimittäin tulla tuntohäiriöitä. Olisi tärkeää huolehtia siitä, että verenpaine ja rasva- sekä sokeriarvot ovat hyvällä tasolla, kiteyttää Havia.

Kuulon heikkous vaikuttaa

Etenkin huonokuuloisilla naisilla on todettu esiintyvän kaatumisia ja huimausta.

– Hoitamaton kuulon lasku altistaa usein sille, ettei oireileva enää osallistu tapahtumiin vaan jää kotiin.

Kotona keittiön, television ja kylpyhuoneen välillä liikkuminen ei kuitenkaan ole tarpeeksi lihasvoimien säilymiselle ja tasapainon harjoittamiselle. Havia kehottaakin kotiin piiloutumisen sijaan käyttämään kuulolaitetta.

Kuulo-ongelma voi kuitenkin tulla niin pikkuhiljaa, että henkilön on vaikea sitä itse havaita. Jos kokee vaikeuksia saada puheesta selvää hälyssä tai seurata useamman ihmisen keskustelua, kannattaa kuulo tutkituttaa.

– Tärkeää on hankkia kuulokoje, jonka avulla pärjää sosiaalisessa elämässä. Valitettavasti tahtoo olla niin, että ikäihmiset hakevat kuulokojeita aika viivästyneesti.

Väsyneet aivot kuntoon

Myös väsymystila voi johtaa huimaamiseen. Aivot koordinoivat ylimpänä kaikkea tasapainoa, ja niiden toiminta horjuu väsyneenä.

– Tasapainon koordinointi tapahtuu aivoissa, ja sinne kulkevat kaikki viestit. Jos aivot ovat väsyneet, niiden toiminta heikkenee. Silloin voi silkasta väsymyksestä tulla huimausta.

Tasapainoa pystyy kuitenkin korjaamaan.

– Totta kai aivot vanhenevat myös, mutta siihen ei pidä vain tyytyä ja todeta, että nyt on alkanut huimaus ja se liittyy ikääntymiseen. Asiat kannattaa hoitaa kuntoon, jotta pystyy liikkumaan ja nauttimaan elämästä.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat