Tarkkaile virtsan väriä! Lääkäri kertoo, mitä se paljastaa terveydestä

Virtsan väriin vaikuttaa moni asia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin urologian linjajohtaja, urologian erikoislääkäri ja virtsaelinkirurgi Mika Matikainen listasi syitä Studio55.fille.

Yleensä vessassa käydessä ei tule pahemmin vilkuiltua pönttöön. Virtsan väri voi kieliä kuitenkin monesta asiasta. Tilannepäivitys vilkaisun muodossa aina silloin tällöin ei olekaan lainkaan huonompi idea.

Tummuusaste

– Kun ihminen juo runsaasti vettä, virtsa on yleensä vaaleaa ja jos nesteytys toisaalta unohtuu, se muuttuu tummemmaksi.

Joskus keltaisuus saattaa jopa kadota runsaan nesteytyksen tuloksena, kun keltaista väriä aiheuttavien urobiliiniyhdisteiden eli urokromien pitoisuus virtsassa laimenee.

Veri tai punainen väri

– Punainen on huolestuttavin väri, jos se viittaa vereen. Punainen voi toki johtua esimerkiksi ravinnosta, kuten runsaasta punajuurien nauttimisesta tai jostain lääkeaineesta.

Verisyys on kuitenkin hälytysmerkki. Se saattaa kieliä joko tulehduksesta tai jostain vielä ikävämmästä. Virtsatietulehdukseen liittyy yleensä kuitenkin myös esimerkiksi virtsan sameutta, kirvelyä ja jopa kuumetta.

– Virtsan verisyys herättää lähtökohtaisesti aina epäilyn virtsateiden pahalaatuisesta kasvaimesta, joista yleisin on virtsarakkosyöpä. Myöskin munuaissyöpä ja eturauhassyöpä saattavat aiheuttaa verivirtsaisuutta.

Sameus

– Virtsan sameus tai sakkaisuus viittaa yleensä tulehdukseen, sillä virtsa muuttuu erinäköiseksi bakteerien kasvun myötä.

Yllättävät värit, kuten kirkkaan oranssi, ruskea tai sininen

– Jotkut lääkeaineet saattavat värjätä virtsaa poikkeavasti, kuten antibiootit tai lääkkeiden merkkivärit ja myös eräät vitamiinit, esimerkiksi B-vitamiini.

Toisaalta myös joidenkin maksa- ja sappisairauksien aikana virtsan väri saattaa muuttua radikaalisti.

Lisäksi

Myös virtsan haju voi viitata eri asioihin. Ensinnäkin virtsan hajun voimakkuus riippuu virtsan vahvuudesta.

– Runsaan juomisen jälkeen virtsa haisee yleensä vähemmän ja niukan juomisen jälkeen voimakkaammin. Ruokavalio vaikuttaa hajuun myös. Esimerkiksi parsan syömisen jälkeen virtsa haisee erityisen voimakkaalle. Sokeritauti saattaa aiheuttaa virtsaan makeaa hajua.

Poikkeavaa tai pahaa hajua voivat aiheuttaa myös tietyt bakteerit.

***

Vältä liukastuminen ja kaadu oikein – lääkäri ja judoka neuvovat 6:50

Lue myös:

    Uusimmat