Tällainen ruokavaliomuutos tasoitti diabeetikon sokeriarvot

Ahti*, 67, sairastui diabetekseen haimasyövän leikkauksen takia noin kuusi vuotta sitten. Ahti kertoo Studio55.fille vaiheistaan diabeteksen kanssa sekä toimista, joiden avulla hän on saavuttanut nykyisen hyvän vointinsa.

Diagnoosin myötä Ahti alkoi noudattaa Diabetesyhdistyksen suosittelemaa ruokavaliota ja piikittää insuliinia, kuten asiaan kuuluu.

Hän luuli hoitoa helpoksi, lähinnä matemaattiseksi jutuksi.

− Olin kyllä nähnyt diabeetikoita, mutta en ymmärtänyt hoidon monimutkaisuutta. Sokeriarvoni heittelivät, kuten kaikilla diabeetikoilla. Matalat sokeriarvot iskivät hyvin nopeasti.

− Tilanne oli kaiken kaikkiaan melko hyvin käsissä, mutta en silti tykännyt olostani. Aina piti olla varuillaan, Ahti kertoo.

Käänteentekevä lääkäri

Viime keväänä Ahti sattui kuulemaan amerikkalaisesta diabeetikosta Richard K. Bernsteinista ja hänen ruokavaliostaan, jolla sokeritasapaino on mahdollista pitää täysin terveen ihmisen tasolla.

Ahdin kiinnostus heräsi. Hän tilasi Bernsteinin kirjat ja alkoi noudattaa niiden tarkkaan kuvaamaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Bernstein opastaa syömään kolmesti vuorokaudessa ja välttämään välipaloja, tosin tarpeen tullen niitäkin voi nauttia. Hiilihydraattimäärät ovat päivän aterioilla kuusi, kaksitoista ja kaksitoista grammaa ja proteiinit Ahdin tapauksessa 95−100 grammaa.

Rasvaa ruokavalioon kuuluu sopivasti, ei mitenkään liioitellen.

− Kyseessä ei ole korkean proteiinin dieetti, eikä myöskään Zone, Atkins tai Antti Heikkilän opit, Ahti korostaa.

− Onnistumisen perusta on tietynlainen tarkkuus ja toistuvuus. Pienet muutokset = pienet virheet, kuten Bernstein sanoo.

Positiivinen muutos

Ahti on syönyt nyt puolen vuoden ajan Bernsteinin oppien mukaan. Muutokset terveydessä ovat järjestään positiivisia.

− Olen tilanteessa, jossa noin kolme kuukautta sitten mitattu hemoglobiinisokeri oli 5,1 prosenttia. Ja se on hyvä, ainakin minulle.

− Mitatut sokerit ovat 3,8−7 alueella. 3,6 tuntuu jo, ja siihen otan glukoosia (siripiri) noin viisi grammaa. Se nostaa arvon sopivasti yli neljän.

Ahti on erittäin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Yölliset hypot ovat poissa. Ruokailuajankohta ei ole tarkka, sen voi jopa jättää väliin. Insuliinin annostus on helppo sopivien ruokajaksojen takia. Yöllä syömätön aika on 13−14 tuntia.

− Ohessa painoni on pudonnut noin kymmenen prosenttia ja on nyt normaali. Veriarvot ovat hyvät. Elämä on helpottunut myös henkisesti, Ahti summaa.

Vastuu potilaalla

Ahti ehdottaa oman kokemuksensa myötä, että diabeteksen kokonaishoito kaikkineen siirtyisi lääkäreille − myös ruokapuolen hallinta. Hän toivoo myös, että Diabetesyhdistys, THL tai joku muu taho ottaisi todellisen vastuun hoidosta.

− Esimerkiksi Diabetesyhdistys salaa hoito-ohjeet, joilla diabeetikon kärsimykset ja yhteiskunnan valtavat menot voitaisiin pienentää tai poistaa. Bernsteinin metodi tunnetaan kyllä liitossa, Ahti uskoo.

Tällä hetkellä potilas on hänen mukaansa itse täysin vastuussa siitä, miten tauti etenee.

− Lääkäri kirjoittaa insuliinireseptin ja tutkii silmät, jalkapohjat ynnä muut paikat, joissa voisi olla korkean sokerin aiheuttamia muutoksia. Mutta hän ei anna ruokaohjeita. Ruokaneuvonta on terveyskeskuksissa ja Diabetesyhdistyksen oppaissa, Ahti kritisoi.

Lisäsairaudet ovat estettävissä

Loppuun Ahti haluaa mainita asiasta, jota ei monestikaan korosteta: diabeteksen lisäsairaudet johtuvat ainoastaan korkeista sokereista. Tässä on paikka pysähtyä miettimään, millaisia kärsimyksiä osa diabeetikoista joutuu koemaan.

− Helposti vain kerrotaan, miten diabeetikko voi sokeutua, menettää jalkansa, munuaisensa tai tuntonsa sieltä täältä. Lääkärit kertovat mieluusti lääketieteellisin termein ongelmista, jotka toisella tavalla hoidettuina eivät tulisi koskaan eteen.

− Jos diabeetikon sokerit ovat normaalin ihmisen tasolla, edellä mainittuja sairauksia ei voi tulla. Olemme samalla viivalla terveiden kanssa.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat