Tähän vaivaan lääkäri suosittelisi akupunktiota – ”Lumevaikutushan on vaikutus”

Monenlaisten vaivojen hoitoon käytetystä akupunktiosta on todistetusti hyötyä jonkin verran lähinnä kivun lievityksessä. Lääkärin mielestä lumevaikutuksiakaan ei pidä vähätellä.

– Akupunktio on kiinalaisen perinteen mukainen hoitomuoto, jolla on hoidettu melkein mitä tahansa tiloja kuulovammoista ja mielenhäiriöistä alkaen neuloilla pistelemällä, yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma sanoo.

Pistoskohdat sijoittuivat alun perin meridiaaneille, joita voisi kuvailla eräänlaisiksi kehoa pitkin kulkeviksi vyöhykkeiksi tai kanaviksi. Eri elimillä on ajateltu olevan omat meridiaaninsa, mutta yhtä ja samaakin vaivaa, kuten päänsärkyä, on saatettu hoitaa useampaa meridiaania pistelemällä.

– Kiinalaisessa perinteessä meridiaaneja käytetään edelleen, mutta länsimaiseen anatomian ajatteluun ne eivät sovellu. Eikä niille ole löytynyt vahvistustakaan. Tutkimuksissa on saavutettu yhtä hyviä tuloksia, pisteltiinpä sitten perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitopisteisiin tai muihin pisteisiin.

– Nykyaikainen käsitys akupunktiosta perustuu enemmän neurofysiologiseen tietämykseemme siitä, että stimuloimalla jotakin kohtaa kehossa tai ihossa aiheutetaan hermoston stimulaatiota, josta taas seuraa esimerkiksi kipua lievittävien endorfiinien eritystä aivoissa.

Vaikka kiinalaisessa perinteessä akupunktiolla on pyritty hoitamaan lähes vaiva kuin vaiva, saavutetut hoitotulokset ovat eri asia. Mikään kaiken parantava hoito akupunktio ei ole.

– Tutkimuksissa on osoitettu aika hyvin, että sillä ei ole vaikutusta esimerkiksi unettomuuteen, ärtyneeseen suoleen, astmaan, nivelreumaan, masennukseen, tupakasta vieroitukseen tai aivohalvauksen kuntoutukseen, Saarelma sanoo.

– Nykytietämyksellä akupunktio sopii pääasiassa kivun hoitoon, ja siihen sitä länsimaissa käytetäänkin. Kivun lievittämistä tarkastelleissa tutkimuksissa akupunktio on aika usein osoittautunut erityisesti niska- ja selkäkipujen kaltaisissa tuki- ja liikuntaelimistön kivuissa pikkuisen lumehoitoa paremmaksi. Tällaisissa tapauksissa akupunktio on siis jonkin verran parempi kuin että ei hoidettaisi ollenkaan.

”Lumevaikutushan on vaikutus”

Saarelma voisi itsekin suositella akupunktiota varsinkin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kipuihin.

– Samaten migreeniä ja ääreishermokipuja on hoidettu tuloksellisesti akupunktiolla. Se on ihan kelpo hoito kipujen lievitykseen. Ei välttämättä yhtä tehokas kuin lääkehoito, mutta toisaalta kipulääkkeisiinkin liittyy usein ongelmia, ja jos niitä ei voi käyttää vaikka mahavaivojen takia, niin akupunktio on ihan käypä vaihtoehto. Ei kamalan tehokas, mutta mahdollisesti joillekin hyvä.

Sillä ei Saarelman mielestä ole väliä, onko kyseessä lumevaikutus.

– Lumevaikutushan on vaikutus. Usein ajatellaan, että lume on jotakin huijausta, mutta ei se ole. Olen itsekin antanut akupunktuuria, vaikka en usko meridiaaneihin tai muutenkaan siihen, että se olisi kovin tehokasta. Mutta ajattelen sen niin, että kun ihmiselimistö pystyy sairastuttamaan itsensä, niin yhtä hyvin se pystyy tervehdyttämään itsensä. Neulan pistot tiettyihin herkkiin pisteisiin saattavat olla jollekin se potku, joka panee paranemisprosessin liikkeelle.

– Tietysti tulokset riippuvat henkilöstä. Ihan kuten olemme eri tavoin herkkiä hypnoosille tai sille tai tälle asialle, vaihtelee reagointi akupunktioon. Joku vähän herkempi ihminen saattaa saada siitä tosi hyvän, suorastaan raflaavan vaikutuksen.

Kipu voi myös pahentua

Jos akupunktiosta ei saa hyötyä, niin ei ehkä haittaakaan.

– Sanoisin, että akupunktio on kohtuullisen vaaraton, kunhan pistoskohdassa ei ole tulehdusta tai ihottumaa, neulat ovat puhtaat eikä pistetä johonkin paikkaan, mihin neulaa ei sovi laittaa, kuten keuhkoihin tai verisuoneen. Mutta yleensähän neula laitetaankin ihoon eikä kovin syvälle.

– Tietenkin yhtä hyvin kuin jotkut ovat herkkiä positiivisille vaikutuksille, niin voi olla, että saa mitä ihmeellisimpiä sivuvaikutuksia. Lääketutkimuksissakin tietty prosentti osallistujista saa sivuvaikutuksia lumelääkkeistä. Samoin voi käydä akupunktuurissa, Saarelma sanoo.

Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi huimaus, heikotus tai kovakin paikallinen kipu.

– Vaikka neulat ovat ohuita ja pieniä, niin herkkä ihminen voi tuntea kipua. Hoidettava kipu saattaa suorastaan pahentua, jos on ollakseen sillä tavalla herkkä.

Saarelma myös muistuttaa, että akupunktiosta apua hakevan ihmisen on oltava ensin asianmukaisesti tutkittu.

– Esimerkiksi tulehdukset ja kasvaimet pitää olla poissuljettu, ettei hoideta sellaista tilaa, johon on olemassa oikeasti tehoava hoito. Silloin akupunktuurihoito vain viivästyttää sitä tehoavan hoidon hankkimista.

Lue myös:

    Uusimmat