Syö kasviksia ja liiku – ehkäiset valtimoidesi jäykistymistä

Iän myötä valtimoiden kunto ja toiminta vähitellen heikkenee, mikä altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Tätä kehitystä voi kuitenkin hidastaa ja vähentää noudattamalla monipuolisesti terveellisiä elämäntapoja.

Tuoreen hollantilaistutkimuksen perusteella varsinkin hedelmien ja kasvisten runsas syöminen sekä aktiivinen liikunta ehkäisevät valtimoiden jäykistymistä. Myös savuttomuus, kohtuus alkoholin käytössä sekä lihavuuden välttäminen ylläpitävät valtimoiden toimintakuntoa.

Tutkimuksessa 3 200 henkilön valtimoiden kunto tutkittiin heidän ollessa 61–96-vuotiaita. Terveelliset elämäntavat pisteytettiin ja jokaisesta hyvästä tavasta sai yhden pisteen. Pisteen sai syömällä vähintään viisi hedelmää tai vihannesannosta päivittäin, liikkumalla aktiivisesti vähintään 75 minuuttia viikoittain, olemalla savuton, juomalla korkeintaan 1–2 alkoholiannosta päivässä ja olemalla normaalipainoinen. Valtimoiden kunto oli sitä parempi mitä useampia terveellisiä elämäntapoja henkilö noudatti.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin ja yhdessä niiden kanssa hollantilaisten havainnot vahvistavat näyttöä elintapojen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Suotuisat vaikutukset voivat välittyä montaa reittiä. Muun muassa parantuneet kolesterolitasot, verenpaineen alentuminen ja diabetesriskin pienentyminen voivat selittää nyt saadut tulokset.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat