Suuri rasvasota - valitse puolesi!

Meidät on opetettu karttamaan kovia rasvoja ja suosimaan kasvirasvalevitteitä ja kasviöljyjä. Moni on ymmällään viime aikoina puhjenneen "rasvasodan" keskellä. Asian selventämiseksi Studio55.fi esittelee rinta rinnan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viralliset suositukset sekä eläinrasvojen puolestapuhujien kannan lääkäri Antti Heikkilän kertomana.

Painonhallinta

Pekka Puska, THL

Ylipaino ja lihavuus lisäävät monien tautien riskiä. Painonhallinta on energian saannin (ruuan energiamäärä) ja energian kulutuksen (fyysinen aktiivisuus ja perusaineenvaihdunnan taso) tasapaino.

Tärkeää painonhallinnassa ja varsinkin laihdutuksessa on välttää energiatiheitä ruokia ja suosia vihanneksia ja kasviksia. Rasvan määrää yleisesti vähentämällä voi vähentää energiansaantia ja sitä kautta auttaa painonhallintaa. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn kannalta tärkeä nimenomaan rasvan laatu. Niinpä tyydyttynyttä rasvaa vähennettäessä se kannattaa korvata erityisesti pehmeillä rasvoilla.

Antti Heikkilä

Totuus on yksinkertainen: ilman insuliinia kukaan ei liho. Insuliinitaso nousee, kun ihminen syö hiilihydraatteja. Hiilihydraatit puolestaan muuttuvat rasvaksi elimistössä. Rasvan syöminen ei siis vaikuta insuliinitasoon mitenkään. Tämä on ihan perusfysiologiaa.

Kolesteroli

Pekka Puska, THL

Veren pahanlaatuisella, niin sanotulla LDL-kolesterolilla on keskeinen merkitys verisuonten ahtautumisprosessissa, joka on nykyisten vakavien sydän- ja verisuonitautien (kuten sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen) taustalla. Eri maissa tehdyt huolelliset ravintotutkimukset osoittavat yhtäpitävästi, kuinka ruokavalion kovat rasvat, niin sanotut tyydyttyneet rasvat, nostavat veren LDL-kolesterolin tasoa, kun taas pehmeät rasvat ja erityisesti niin sanotut monityydyttymättömät rasvat laskevat veren kolesterolia.

Vaikka ruokavalion ja tautien välisen suoran yhteyden osoittaminen on vaikeaa, useat yhteenvedot tällaisista tutkimuksista osoittavat vakuuttavasti, kuinka siirtyminen kovista rasvoista pehmeisiin vähentää tautiriskiä.

Antti Heikkilä

Kolesteroli on luonnonaine ja tärkeä elimistölle. Terveyteen sillä ei ole mitään merkitystä. Sekä korkea- että matalakolesterolitasoiset ihmiset sairastuvat yhtä lailla.

On olemassa selvä näyttö siitä, että mitä alhaisempi kolesteroli, sitä suurempi riski sairastua alzheimerin tautiin. Lisäksi ihmisillä, joilla on normaalisti alhainen kolesteroli, on enemmän sydänkohtauksia.

Kolesterolia alentava lääke ei siis vie riskiä pois. Kolesteroli on ainoastaan riskitekijä, ei syy ongelmiin.

Sydän- ja verisuonitaudit

Pekka Puska, THL

Nykyisten sydän- ja verisuonitautien taustalla on verisuonten ahtautuminen eli niin sanottu ateroskleroosi. Sen seurauksena tulevat vakavat tautimuodot ovat erityisesti sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti sekä aivohalvaus.

Ruokavalio vaikuttaa voimakkaasti veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen. Veren kolesterolia laskee siirtyminen kovista eli tyydyttyneistä rasvoista pehmeisiin eli monityydyttymättömiin rasvoihin sekä ruuassa olevan kolesterolin vähentäminen ja kasvisten, hedelmien ja marjojen kuidun saannin lisääminen sekä myös kasvistanolin ja -sterolin nauttiminen. Kalaöljyt ja niiden sisältämät niin sanotut omega3-öljyt vaikuttavat edullisesti veren rasva-arvoihin.

Antti Heikkilä

Sydänperäisiä äkkikuolemia tapahtuu ihmisille, joilla on täysin normaalit verisuonet. Myös ne, joiden verisuonet ovat kalkkeutuneet, voivat elää pitkään, sillä tilalle kasvaa uusia verisuonia.

Jos katsotaan verisuoniin kerääntyvää kalkkia, siinä ei ole juurikaan kolesterolia, vaan eniten monityydyttämätöntä rasvaa eli "terveysrasvaa". Tämä analyysi on julkaistu jo 1990-luvun alussa, mutta se jätetty huomioimatta.

Kakkostyypin diabetes

Pekka Puska, THL

Tyyppi 2 diabeteksen ehkäisyn suuresta mahdollisuudesta saatiin vahva näyttö suomalaisesta diabeteksen ehkäisytutkimuksesta. Vastaava tulos on saatu myös USA:sta ja Kiinasta.

Kun tavallisia korkeariskisiä suomalaisia ohjattiin liikkumaan ja suositeltaviin terveellisiin ruokavalintoihin, voitiin hyvin pian havaita, että tutkimusryhmässä ilmaantui noin 60 % vähemmän uusia diabetestapauksia kuin vertailuryhmässä. Liikunnan ohella avainasemassa oli ruuan energiamäärän vähentäminen, kasvisten käytön lisääminen ja siirtyminen kovista pehmeisiin rasvoihin. Muutosten seurauksena tutkimusryhmän painon kehitys oli jonkin verran edullisempi kuin vertailuryhmän.

Antti Heikkilä

Diabetes on hiilihydraattiaineenvaihdunnan sairaus. Tilanteeseen voi vaikuttaa tehokkaasti vähentämällä ravinnon hiilihydraattien kokonaismäärää. Sen seurauksena insuliinituotanto laskee. Elimistö palaa vähitellen normaalitilaan ja lääkkeitä ei tarvita.

Aivojen hyvinvointi

Pekka Puska, THL

Aivojen hyvinvointiin vaikuttavat yleensä terveet elintavat ja vireä elämä. Väestön ikääntyessä ovat dementia ja niin sanottu Alzheimerin tauti lisääntyneet. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että niidenkin taustalla on paljolti samoja riskitekijöitä kuin kansantaudeissamme. Niiden ehkäisemiseksi kannattaa syödä terveellisesti, liikkua riittävästi, välttää tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä.

Antti Heikkilä

Aivot ovat koostumukseltaan rasvaa, ja ne tarvitsevat uudistuakseen eläinperäisiä rasvoja.

Lue myös:

    Uusimmat