Sepelvaltimotauti latistaa monen seksielämän – turhaan

Sepelvaltimotautiin sairastuminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella haitata seksielämää ja lisätä muun muassa erektio-ongelmia. Monien potilaiden kohdalla tilanteen ei kuitenkaan tarvitsisi jäädä pysyväksi.

Heart-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 3 000 miehen ja 3 700 yli 50-vuotiaan naisen terveystietoihin. Sepelvaltimotautia sairasti 380 miestä ja 280 naista.

Sepelvaltimotautia sairastavista miehistä 69 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia, kun terveistä miehistä aktiivisia oli 80 prosenttia. Sydänsairaat myös ajattelivat seksiä muita vähemmän ja heillä oli myös enemmän erektio-ongelmia.

Naisilla tulokset olivat samansuuntaisia, mutta erot jopa suurempia. Sepelvaltimotautia sairastavista naisista vain 35 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia, kun terveistä naisista aktiivisia oli 56 prosenttia. Sekä naisilla että miehillä seksielämän hankaluudet olivat suurimmillaan neljän vuoden sisällä diagnoosista.

Tutkijat uskovat, että moni seksuaalisuutensa jäähylle laittanut potilas voisi turvallisesti jatkaa seksielämäänsä. Tähän viittaa muun muassa se, että merkittävä osa potilaista harrastaa seksiä kuten ennenkin diagnoosista huolimatta.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mikä avuksi haluttomuuteen?

Seksologi Tarja Santalahti kertoi Huomenta Suomessa toukokuussa 2015, miten haluja voi herätellä. Entä kuinka usein oikeastaan "pitäisi" haluta?

Lue myös:

    Uusimmat