Rasvamaksa jopa miljoonalla suomalaisella – oletko riskiryhmässä?

Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, mutta nykyään se on myös jo lasten ja nuorten ongelma. Arviolta yli miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut.

Rasvamaksa on yleisempi miehillä, mutta naisilla se kehittyy miehiä useammin kirroosiasteelle. Rasvamaksasta puhutaan, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista.

Ylipaino on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja, vain kolmasosa sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Jo pienikin ylipaino voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan ja riski kasvaa suhteessa ylipainon määrään. Alttius saada rasvamaksa on yksilöllistä. Perinnöllinen taipumus on kuitenkin yleistä. Osa ihmisistä sietää ylipainoa ilman maksan rasvoittumista, mutta useimmilla vyötärölle omenamaisesti keskittynyt ylipaino rasvoittaa maksaa.

Näin ehkäiset rasvamaksan

- Pidä paino normaalina.
- Vältä varsinkin vyötärölle kerääntynyttä rasvaa.
- Liikunta hillitsee rasvan kertymistä maksaan, vaikka paino ei putoaisikaan.
- Vältä rasvaisia ruokia.
- Vältä liiallista hedelmäsokerin käyttöä.
- Pidä alkoholinkäyttö kohtuullisena.

Rasvamaksa on yhteydessä metabolista oireyhtymää eli tyypin 2 diabetekseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja verenpainetautiin. Metabolista oireyhtymää sairastavilla onkin suurentunut riski sairastua myös rasvamaksaan, mikä on huomioitava heidän hoidossaan. Heillä on todettu jopa nelinkertainen määrä rasvaa maksassa verrattuna terveisiin henkilöihin.

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua.

– Hoitamattomana rasvan kertyminen maksaan voi vaurioittaa sitä. Pelkkä rasvamaksa on ennusteeltaan hyvä. Tilanne on vakavampi, jos maksassa on rasvan lisäksi tulehdus. Silloin maksaan voi muodostua sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi. Maksakirroosiin liittyy aina maksasyövän riski, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Urpo Nieminen HUS:sta.

Rasvamaksan hoidossa ensisijainen keino ja tavoite on painonpudotus. Laihduttaminen vaikuttaa nopeasti maksan kuntoon, mutta painonpudotuksen tulisi silti olla maltillista. Sopiva vauhti on 1–2 kiloa kuukaudessa. Liikunta vähentää vyötärölihavuutta yksinäänkin.

– Rasvamaksaan ei ole varsinaista lääkehoitoa. Elintapamuutosten lisäksi mahdollisten muiden sairauksien, esimerkiksi diabeteksen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden, hyvä hoito on tärkeää. Jos kyseessä on alkoholin käyttöön liittyvä rasvamaksa, on alkoholin käyttö lopetettava.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Laki estää Jussin munuaisen saannin – miksi?

Studio55.fi-ohjelmassa vieraina munuaissiirtoa odottava Jussi Laakkonen, kansanedustaja (kd) Sari Tanus ja munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Laki estää Jussin munuaisen saannin - miksi? 25:44

Lue myös:

    Uusimmat