Punkin puremasta 50 vuoden sairauspiina: Eskon tauti ei hellitä koskaan

Punkin purema voi johtaa pysyvään terveyshaittaan. 80-vuotias Esko Posti on kärsinyt jo vuosikymmenet borrelioosin aiheuttamista kävelyvaikeuksista. Miksi borrelioosista ei tiedetä eikä siihen suhtauduta vakavasti, Esko ihmettelee.

Esko Posti joutui punkin puremaksi jo lähes 50 vuotta sitten kesäpaikassaan Simon Karsikkoniemessä. Myöhemmin hänelle on selvinnyt, että alueella vallitsee suuri punkkivaara.

– Menin silloin Länsipohjan keskussairaalaan ja näytin puremaa. Minulle sanottiin, että ei se mitään haittaa, ja etteivät he tiedä, mikä se on, Esko muistelee.

Haittaa kuitenkin aiheutui. Eskon kävely alkoi hankaloitua, ja pahimmillaan hänellä oli jopa liikuntakyvyttömyyttä.

– Jos oli esimerkiksi pikkuisenkin vastamäkeä, en päässyt kulkemaan, Esko kuvailee.

Syytä oireiluun ei keksitty, vaikka miehellä epäiltiin niin reumaa kuin Parkinsonin tautiakin.

– Olin reumasairaalassa tutkittavana viikon ja söin vahvoja lääkkeitä, Esko muistelee.

Hän melkein joutui selkäleikkaukseenkin ennen kuin todettiin, ettei vika ole selässäkään.

– Loppujen lopuksi epäiltiin kaikkea, hän huokaa.

Nyt Esko tietää, että borrelioosi on suuri matkija: oireet voivat muistuttaa niin MS-taudin, fibromyalgian, Parkinsonin taudin kuin Alzheimerinkin tunnusmerkkejä.

Diagnoosi helpotti

Vasta 1980–90-lukujen vaihteessa Esko keksi pyytää borrelioosi-testiä. Hänen borrelia-arvonsa olivatkin koholla, mutta mitään ei silti osattu tehdä. Vasta vuonna 2010 Esko sai vihdoin suonensisäisen antibioottikuurin borrelioosiin. Kolmen viikon kuuri teki lopun monta vuosikymmentä jatkuneesta piinasta.

– Olin kuin uudestaan syntynyt! Tervehdyin ja olin niin iloinen, otin juoksuaskelia.

Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Eskon oireet ovat nyt palanneet, eikä hänelle ole suostuttu antamaan uutta antibioottikuuria.

– Sanottiin, että olet jo saanut sen verran, että nyt riittää. Amerikassa on sellainen käytäntö, että antibioottia annetaan borrelioosiin jopa vuosikausia, Esko ihmettelee.

Hänestä Suomessa ei ylipäänsä osata varoa punkkeja – toisin on esimerkiksi Eskon lankomiehen kotimaassa Sveitsissä.

– Sveitsissä aina ilmoitetaan mille alueille ei saa mennä käyskentelemään punkkivaaran vuoksi.

Eskoa mietityttää, miksi borrelioosia ei tiedosteta ja miksi tautiin ei suhtauduta sen vaativalla vakavuudella.

– Borrelioosista ei pääse koskaan eroon, hän huokaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Lehtikuva ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat