Psykologi: Sairaudella syyllistäminen on vallankäyttöä

Vakava sairaus on aina iso kriisi, joka vaikuttaa koko lähipiiriin. Joskus sairastunut ei pysty käsittelemään sairauteensa liittyviä tunteita ja tekee läheistensä olosta sietämättömän purkamalla tuskansa heihin.

Marjan* kälyltä löydettiin syöpä kaksi vuotta sitten. Marja sanoo, että hänen kälynsä on aina ollut melko itsekäs ja "hankala", mutta sairastuttuaan hänen käytöksensä muuttui todella huonoksi.

− Hän puhui pahaa miehestäni hänen selkänsä takana, kiukutteli jatkuvasti pikkuasioista ja lopulta haukkui minut pystyyn.

Marja kertoo, että hänen perheensä on aina ollut paljon tekemisissä miehensä siskon kanssa, ja sairauden myötä entistä enemmän. Lopulta Marja ei enää jaksanut riidellä kälynsä kanssa ja katkaisi välit häneen kokonaan. Nyt hän miettii, onko hän huono ihminen, kun hän ei hyväksy kälynsä käytöstä. Marja kertoo, että käly yrittää myös syyllistää häntä sanomalla, että riitelyn aiheuttama stressi voi puhkaista sairauden uudestaan.

Jokaisella on vastuu omasta hyvinvoinnistaan

− Sairastuneen, kuten muidenkin aikuisten, pitää ottaa vastuu omasta käytöksestään. Uhrin rooliin ei pidä asettua, sanoo psykologi Teemu Heino.

Myös sairastuneen läheisten pitäisi varoa asettamasta potilasta pelkkään sairaan rooliin, vaan hänet pitäisi kohdata kokonaisena ihmisenä. Heinon mukaan läheisten täytyy pitää myös omasta hyvinvoinnistaan huolta, eikä kenenkään tarvitse sietää loukkaavaa käytöstä. Huonosti käyttäytyvälle ihmiselle on kerrottava, että hänen toimintaansa ei hyväksytä.

Heino muistuttaa, että sairas ihminen saa, ja hänen pitääkin, puhua tunteistaan ja pahasta olostaan läheistensä kanssa. Läheisiä ei kuitenkaan saa syyllistää.

− Syyllistäminen on usein vallankäyttöä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen hädän kanssa. Siihen ei pidä alistua, Heino sanoo.

*Haastateltavan nimi muutettu hänen omasta pyynnöstään

Lue myös:

    Uusimmat