Poimi tästä helpot askeleet aktiivisempaan elämään

On tutkitusti tiedossa, että liikunnan aloittamisessa tärkein taito on suunnittelutaito. Keventäjät-palvelun liikunta-asiantuntija Sirpa Arvonen tarjoaa neljän askeleen lähestymistavan liikunnan aloittamiseen ja motivaation ylläpitämiseen.

1. Missä nyt olet?

Mieti, mikä on kuntotasosi. Millaisissa asioissa hengästyt? Jos hengästyt arjen tavallisissa asioissa, kuten portaita noustessa, liikkumista kannattaa lisätä vähitellen.

Painonhallitsijan tulisi olla tunnin ajan päivässä aktiivinen. Aloita vaikka kävelemällä kauppaan. Sitten voit viikkotasolla lisätä 500 metriä kauppareissuusi, ja kuukauden kuluttua liikkumisesi on lisääntynyt vaivihkaa. Tässä vaiheessa huomaat, että kuntosi on kasvanut ja liikkuminen tuntuu miellyttävämmältä.

Kysy itseltäsi, mikä voisi olla se ensimmäinen ja pienin askel, jolla voit lisätä liikkumistasi arjessa.

2. Nauti ja koe!

Mieti, millä saisit hengästytettyä itsesi kaksi tai kolme kertaa viikossa. Aluksi hengästymisen tunne voi tuntua epämiellyttävältä, mutta on tärkeää pohtia minkälainen liikkuminen on sinulle mukavaa, hauskaa, kiinnostavaa ja innostavaa. Huomaa, kuinka oma keho tuntuu aina vain tutummalta.

Älä lähde hampaat irvessä salille vaan jäsennä itsellesi mistä tykkäät. Tykkäätkö liikkua yksin vai ryhmässä? Haluaisitko jutella samalla? Kiinnostaisiko sinua nähdä maisemia? Ajattele meneväsi luonnon taidenäyttelyyn patikoimaan!

3. Millaista jaksamista toivon?

Pohdi arjen kokonaisuutta ja elämän suuntaa. Älä keskity pelkästään liikunnallisiin taitoihisi, kuntotasoon tai kaloreiden kuluttamiseen, vaan mieti mitä muuta liikunta voi sinulle antaa.

Kuinka iso into minulla on luoda itselleni hyvinvointia? Mihin asioihin minun parempi kunto ja jaksaminen vaikuttavat elämässäni? Jaksanko viettää enemmän aikaa läheisteni kanssa tai haluanko löytää itsestäni uusia puolia? Missä elämän eri osa-aluissa uusi jaksamistasosi on hyödyllistä?

4. Arjen mahdollisuudet

Etsi ja huomaa arjestasi niitä hetkiä, tunteja tai puolituntisia, milloin se ei ole mistään muusta pois, jos liikuttaisit itseäsi. Mieti, mikä on itsellesi mahdollista. Jos et pysty stereotyyppiseen viiteen kertaan viikossa, älä lannistu. Kaikille eivät sovi samat rutiinit, ja jokainen valitsee itse, millainen kunto on riittävä. Muista, että jokainen liikuntakerta minkä teet, on parempi kuin ei mitään. Aseta tavoitteita liikuntakertojesi lisäämiseen.

Studio55.fi/Eeva Lähteenmäki

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat