Pelottaako muistin huononeminen? Näin ehkäiset

Etkö löydä autonavaimia? Eikö puolitutun nimi muistu taaskaan mieleen? Jos oman muistin kunto huolestuttaa, lue Mayoclinic.com-sivuston listaamat keinot muistin terävoittämiseen.

Pidä mieli virkeänä

Siinä missä fyysinen aktiivisuus pitää kehoasi kunnossa, mielen stimulointi ja aktivointi pitää aivosi kunnossa. Oman pään haastaminen saattaa ehkäistä muistin huononemista. Tee ristikoita, lue sanomalehdestä palstoja, joita et muutoin lukisi tai aja autoillessasi välillä eri reittejä. Tee jotain erikoista – opettele soittamaan soitinta tai lähde mukaan vapaaehtoistyöhön!

Tapaa ihmisiä säännöllisesti

Sosiaalinen vuorovaikutus auttaa torjumaan masennusta ja stressiä. Jos taas pidät negatiiviset tunteet loitolla, saatat samalla ehkäistä muistisi heikentymistä. Jos asut yksin, yritä hakeutua muiden seuraan. Tapaa useasti läheisiäsi, ystäviäsi tai vietä aikaa muissa sosiaalisissa piireissä. Jos sinut kutsutaan jonnekin, älä jää yksin kotiin istumaan, vaan mene mukaan!

Ole järjestelmällinen

Jos kotisi on sotkuinen tai muistiinpanosi ovat epäjärjestyksessä, todennäköisemmin myös unohtelet asioita. Merkkaa ylös tehtävät, tapaamiset ja muut tapahtumat henkilökohtaiseen muistikirjaan, kalenteriin tai sähköiseen muistioon. Voit jopa sanoa ääneen jokaisen merkinnän, jotta asia iskostuu mieleesi paremmin. Päivitä listaasi aika ajoin, ja poista siitä askareet, jotka olet jo tehnyt. Järjestä avaimille, lompakolle sekä muille tärkeille tavaroille oma soppi.

Rajoita häiriötekijöitä äläkä yritä tehdä liian montaa asiaa yhtaikaa. Jos keskityt, muistat asian paremmin myöhemmin. Myös jonkin laulun tai muun tutun asian yhdistäminen muistettavaan asiaan voi auttaa.

Nuku hyvin

Unella on tärkeä rooli muistin lujittamisessa. Unta on saatava, jotta asioita voi muistaa myöhemmin. Yritä tehdä riittävästä unensaannista ykkösasia elämässäsi. Useimmat aikuiset tarvitsevat 7-8 tuntia unta vuorokaudessa.

Suosi terveellistä ruokavaliota

Terveellinen ruokavalio on yhtä lailla hyväksi sekä aivoillesi että sydämellesi. Syö hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää. Valitse vähärasvaisia proteiininlähteitä, kuten kalaa, rasvatonta lihaa ja nahatonta siipikarjaa. Myös juomistottumukset vaikuttavat muistiin. Liian vähäinen vedensaanti tai liiallinen alkoholin käyttö voivat aiheuttaa hämmennystä ja muistinmenetystä.

Kuntoile päivittäin

Fyysinen aktiivisuus lisää verenkiertoa koko kehossa – myös aivoissa. Se voi myös auttaa muistiasi pysymään terävänä. Usein terveille aikuisille suositellaan vähintään 150 minuutin viikoittaista kohtuullista aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, tai 75 minuuttia hieman rasittavampaa liikuntaa, kuten hölkkää tai juoksua, mieluiten jaettuna useampaan kertaan viikossa. Jos et löydä aikaa täydelle treenille, yritä kävellä edes 10 minuutin kestoinen matka pari kertaa päivässä.

Hoida terveyttäsi

Seuraa lääkärisi hoito-ohjeita kaikissa mahdollisissa kroonisissa sairauksissa, kuten masennuksessa tai munuais- tai kilpirauhasongelmissa. Mitä paremmin huolehdit itsestäsi, sitä parempana muistisi säilyy. Tarkista myös lääkkeesi lääkärisi kanssa – lääkityksillä voi olla vaikutusta muistiin.

Jos muistihäiriöt vaikuttavat kykyysi suorittaa päivittäisiä tehtäviä, vieraile lääkärin pakeilla.

Kuva: Colourbox.com

Helmikuussa 2014 Studio55.fi-ohjelmassa vieraili lääketieteen tohtori ja tutkimusjohtaja Merja Hallikainen. Kuinka moni työikäinen sairastaa etenevää muistisairautta? Entä missä vaiheessa asioiden unohtelusta pitäisi huolestua? Katso ohjelma!

Työikäisten muistisairaudet 25:00

Lue myös:

    Uusimmat