Pälvikalju on sairastuneelle kova paikka

Alopecia eli pälvikalju luokitellaan harvinaisiin ihosairauksiin. Se voi iskeä keneen tahansa ikään katsomatta.

Pälvikaljua esiintyy eri muodoissa. Pieni pälvikalju on yleistä, ja näissä tapauksissa hiukset kasvavat usein takaisin. Alle yksi tuhannesta sairastuu muotoon, jossa hiukset tai koko kehon karvoitus lähtee pysyvämmin pois.

Alme Drockila sairastui alopecian vaikeimpaan asteeseen 30 ikävuoden kynnyksellä.

− Joillain hiukset saattavat lähteä täysin yhdestä kahteen päivässä. Minulla ne lähtivät vähän hitaammin, Alme kertoo.

Alopecia on autoimmuunisairaus, jonka laukaisee tekijä kuten stressi tai hormonimuutokset. Perintötekijät eivät varsinaisesti vaikuta asiaan, vaikka onkin olemassa perheitä, joissa useampi kärsii hiustenlähdöstä.

− Se on todettu, että kun alopecian sairastaa nuorena, se etenee mitä todennäköisimmin vaikealle asteelle. Mutta meitä on aina vuoden vanhasta vanhoihin ihmisiin. Iällä ei ole alopecian kanssa tekemistä, Alme sanoo.

"Älkää peitelkö kaljua"

Alme Drockila tietää oman kokemuksensa myötä vertaistuen merkityksen. Hän on nähnyt muun muassa Alopecialiiton entisenä puheenjohtajana, miten kova paikka hiustenlähtö on erityisesti nuorelle ihmiselle.

− Rohkaisen aina muita, että älkää peitelkö kaljua, ihmiset näkevät sen kuitenkin. Sopivassa tilaisuudessa voit sanoa, ettet ole sen kummemmin sairas, mutta sinulla ei ole omia hiuksia. Ja lisätietoa saa kysellä.

Joillekin alopecia on niin kova paikka, etteivät he suostu puhumaan asiasta tai olemaan pää paljaana julkisella paikalla edes vuosikymmenien jälkeen. Alme korostaa, että silloin kuin ihminen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, hän voi olettaa, että muutkin tekevät samoin.

− Minä en ole oikeasti sairas, minulla ei ole särkyjä eikä liikuntarajoitteita. Tätä vakuuttelen itselleni. En vähättele alopeciaa, mutta olen onnellinen, että minulla on vain tämä. En vaihtaisi alopeciaa muuhun sairauteen, Alme painottaa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat