Osteoporoosiyhdistyksiä tarvitaan lisää

Tautia sairastava Aino Männikkö on itse saanut yhdistystoiminnasta sekä asiatietoa että vertaistukea.

Osteoporoosiin on tarjolla monen muun sairauden tavoin Käypä hoito -suositus. Se on suunnattu ensisijaisesti lääkärikunnalle ja muulle terveydenhuollon ammattihenkilöstölle. Lisäksi osteoporoosiliitto on tehnyt Kansallisen ohjelman osteoporoosin, murtumain ja kaatumisen ehkäisemiseksi.

− Olin itse mukana osteoporoosiliiton hallituksessa tekemässä kyseistä ohjelmaa. Se pitäisi olla käsikirjana kaikilla ammattilaisilla kotihoitoa, kouluja, liikuntatoimea ja ammatteihin valmistavia laitoksia myöten. Eli tietoa pitäisi olla saatavilla Käypä hoito -suosituksen lisäksi ja sen ymmärtämiseksi, Aino Männikkö sanoo.

Tietoa ja apua sairastuneille löytyy myös yhdistysten kautta, joskin osteoporoosiyhdistyksiä tarvittaisiin ympäri Suomea vielä lisää.

− Vaikka osteoporoosi on vielä aika tuntematon sairaus, siihen kannattaa parehtyä. Nyt ovat jo muutkin kuin "ammattilaiset" oppineet termit. Aivan yhtä hyvin kuin kirvesmies tai sähköasentaja oppii eturauhassyöpään liittyvät asiat laboratoriotutkimuksia ja viitearvoja seuraten, nyt seuraamme mekin meille tärkeitä asioita. Otamme mukaan muistilapun, emmekä anna lääkärin heittää sitä roskakoriin vastaanotolla, Aino painottaa.

Aino sai oman sairautensa suhteen vasta myöhemmin selville, että paras tapa mitata luuntiheyttä on DXA-tutkimus.

− Tutkimus on helppo eikä vaadi mitään valmisteluja. Se kestää normaalisti noin 15 minuuttia asetteluineen ja kahdesta kohdasta tehtynä. Sädemäärä on hyvin pieni verrattuna esimerkiksi röntgentutkimuksiin, joita kylläkin saa helpommin. Mutta niitä tehdään myös turhaan, Aino sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat