"Olo oli toivoton" – Unettomuus sai Joannan sairastumaan masennukseen

Joanna Tervonen on kärsinyt unettomuudesta lapsuudestaan asti. Olo on ollut välillä toivoton, kun mitkään hoitokeinot eivät ole auttaneet.

Joanna Tervonen muistaa kärsineensä unettomista öistä jo pienenä lapsena. Ensimmäisen kerran hän hakeutui lääkäriin, kun unettomuus alkoi tehdä arjesta mahdotonta.

– Alkoi tuntua siltä, etten enää selviä unettomuuteni kanssa. Opiskelusta ja työnteosta ei meinannut tulla mitään, Joanna selvittää.

Lääkäriltä Joanna sai käteensä nukahtamislääkereseptin. Pillerit auttoivat pari ensimmäistä yötä, mutta lakkasivat sitten toimimasta. Joanna hakeutui uudestaan lääkäriin.

– Sain uudenlaiset lääkkeet. Niiden avulla pystyin nukkumaan, mutta seuraavana päivänä olin niin tokkurainen, etten voinut jatkaa niiden käyttöä.

Pisin unettomuusjakso kesti puolitoista vuotta

Joanna kärsii sekamuotoisesta unettomuudesta, joka ilmenee jaksoittain.

– Jos illalla puolenyön aikaan saan unta, saatan herätä jo kahden kolmen aikaan yöllä. Tai jos tiedän, että aamulla on aikainen herätys, pyörin sängyssä vielä kolmen neljän aikaan.

Lyhimmillään Joannan unettomuusjaksot ovat kestäneet joitakin viikkoja, pisimmillään puolitoista vuotta.

– Tuon puolentoista vuoden aikana olin niin väsynyt ja toivoton, etten jaksanut edes hakea apua. Olin luovuttanut täydellisesti.

Itsehoito ei auttanut

Vuosien varrella Joanna on kokeillut hoitaa unettomuuttaan lääkkeiden lisäksi myös kotikonstein. Hän on harrastanut liikuntaa, muuttanut ruokavaliotaan, tehnyt rentoutumisharjoituksia ja käyttänyt luontaistuotteita. Mistään ei ole ollut merkittävää apua.

– Kyllä olo on ollut välillä toivoton. Jossain vaiheessa hautasin kaikki haaveet normaalista päivätyöstä. Ajattelin, etten koskaan pystyisi sellaiseen.

Ihmissuhteet kärsivät ja arki ei suju

Unettomuus haittaa Joannan arkielämää monella tavalla.

– Unettomuusjaksoina muisti ei toimi kunnolla ja uuden omaksuminen on hankalaa. Myös tunteiden säätely on vaikeaa. Olen todella kiukkuinen, ja mielialanvaihtelut ovat hurjia.

Unettomuus vaikuttaa myös ihmissuhteisiin.

– Jos unettomuusjakso on pahimmillaan, en kerta kaikkiaan jaksa tehdä mitään. Ihmisten on joskus ollut vaikea ymmärtää sitä.

Masennuksen ja unettomuuden noidankehä

Pari vuotta sitten Joannan unettomuus kärjistyi taas pahimmilleen. Kolmen vuorokauden valvomisen jälkeen hän hakeutui lääkäriin. Syke oli korkea ja verenpaine heittelehti.

Joanna sai masennuksenkin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, jotka normalisoivat tilanteen. Pian sen jälkeen Joannalla todettiin keskivaikea masennus, jota alettiin hoitaa. Masennuksen hoito auttoi myös univaikeuksiin.

– Uskon, etten olisi joutunut kärsimään unettomuudesta tällä tavalla, jos syitä unettomuuteni taustalla olisi yritetty selvittää jo aiemmin. Terapia olisi varmasti auttanut. Nyt tilanteeni on kohtalainen, mutta eihän sitä tiedä, mitä tapahtuu, jos elämässä tapahtuu isoja muutoksia tai tulee stressiä.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat