Mainos

Oletko kuullut tästä vitamiinista? Sinäkin saatat kärsiä sen puutoksesta

Vitamiineista on saatavilla tänä päivänä runsaasti tietoa. Joukkoon mahtuu kuitenkin suurelle yleisölle vähemmän tunnettuja vitamiineja, kuten B12. Asiantuntija kertoo, miksi B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää.

B12-vitamiini ei keiku vitamiinisuositusten kärkipäässä. Asialle on luonteva syy: B12-vitamiinin saanti ravinnosta on yleensä riittävällä tasolla.

− B12-vitamiinia saa etenkin eläinkunnan tuotteista. Terveelle ihmiselle riittää normaali sekaravinto. Ongelmia tämän vitamiinin saannissa on lähinnä hyvin tiukoilla kasvissyöjillä, kuten vegaaneilla, Suomen muistiasiantuntijoiden projektijohtaja Merja Suominen kertoo.

B12-vitamiinin puutostilaan liittyy kuitenkin vakavampi tekijä: muistisairauksien taustalla voi olla kyseisen vitamiinin puute.

Muistisairauden taustalla useita tekijöitä

B12-vitamiinin puutoksen kytkös muistisairauksiin liittyy vitamiinin imeytymiseen ja hyväksikäyttöön kehossa. Tietyt sairaudet, kuten suolistosairaudet, Crohnin tauti, hoitamaton keliakia ja helikobakteeri-infektio voivat vaikeuttaa vitamiinien imeytymistä. Myös joillain lääkkeillä voi olla sama vaikutus.

Sitä, miten suuri merkitys B12-vitamiinin puutoksella on muistisairauksien takana, ei osata sanoa. Muistisairauksiin kun vaikuttaa useita tekijöitä, kuten perimä ja elintavat.

− Kotimaisen tutkimuksen mukaan suomalaisista yli 65-vuotiaista jopa 100 000 kärsii B12-vitamiinin puutteesta. Amerikkalainen tutkimus taas sanoo, että maailmalaajuisesti puutostilasta kärsiviä voi olla jopa 10 prosenttia iäkkäistä ihmisistä, Suominen selventää.

Puutostila selviää verinäytteellä

Toisin kuin monen muun vitamiinin kohdalla, B12-vitamiinin puutostila ei aiheuta mainittavia oireita. B12 varastoituu vesiliukoisuudestaan huolimatta hyvin kehoon, ja kehon varastot riittävät jopa kymmeneksi vuodeksi.

Siksi ainoa tapa selvittää mahdollinen puutostila on ottaa verinäyte.

− Tutkimuksia tehdään jo aika hyvin. Esimerkiksi kaikilta Helsingin kaupungin muistipoliklinikalle tulevilta mitataan B12-arvot. Myös terveyskeskuksista saa käytännössä tutkimuksen, Suominen sanoo.

Mikäli B12-vitamiinin imeytyminen todetaan heikoksi, potilaalle ryhdytään antamaan vitamiinia pistoksina kolmen kuukauden välein. Saman ajaa myös kuukauden kuurina otettavat suuret annokset.

− Jos kehossa on riittävästi B12-vitamiinia, voidaan olettaa, että muistisairauden puhkeaminen siirtyy myöhemmäksi tai sairaus ei puhkea lainkaan.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos