Neljä hiljaista merkkiä voivat kertoa sepelvaltimotaudista

Tukkeutuneet verisuonet voivat ilmoitella itsestään jo ennen minkäänlaisia sydänoireita. Reader’s Digest listasi neljä hiljaista ja yllättävää, mahdollisesti sepelvaltimotaudista kertovaa merkkiä.

Erektiohäiriö

Kun mies ei kykene yhdyntään erektion puuttumisen tai lopahtamisen takia, puhutaan erektiohäiriöistä. Ongelmaan voi olla monia syitä, mutta jos se toistuu jatkuvasti, kannattaa ottaa huomioon mahdollisuus, että kyseessä onkin sepelvaltimotaudin ensimmäinen merkki.

Tutkimuksiin perustuen on esitetty, että erektiohäiriön ja sepelvaltimotaudin toteamisen välillä voi olla kolmen–viiden vuoden viive. Pelkkään pilleripurkkiin tarttumisen sijaan onkin hyvä selvittää, löytyykö taustalta terveydellisiä syitä.

Kaljuuntuminen

Kaljuuntumisen on tutkimuksissa todettu ennustavan sydän- ja verisuonisairauksia kaiken ikäisillä ihmisillä – erityisesti, jos se kohdistuu päälaelle, alkaa varhaisella iällä, etenee nopeasti ja yhdistyy vatsakkuuteen.

Korvapoimu

Väitetään, että sepelvaltimopotilailla on tavallista useammin korvassaan korvanipukan halki ulottava poimu. Tämän niin sanotun koronaaripoimun yhteydestä sepelvaltimotautiin löytyy kuitenkin ristiriitaista tietoa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä poimu on vain yleinen merkki vanhenemisesta. Toisaalla kerrotaan, että sen on havaittu toimivan ennustavana tekijänä jopa muut riskitekijät, kuten ikä ja tupakointi, huomioon ottaen.

Pohjekipu kävellessä

Niin sanottu katkokävely eli klaudikaatio voi kertoa valtimotaudista ja siitä, että ahtaumat estävät verenkiertoa jaloissa. Katkokävelystä puhutaan, kun ihmisen pohkeeseen alkaa kävellessä sattua pahasti. Jalka voi myös tuntua väsyneeltä ja puutuneelta. Muutaman minuutin levon jälkeen kipu katoaa ja kävely voi jatkua, mutta hetken päästä kävelyn jatkuessa kipukin palaa.

Katkokävelyä alkaa esiintyä keski-iän jälkeen, 50–60-vuotiaista miehistä sitä on noin 1–5 prosentilla ja yli 70-vuotiaista 5–10 prosentilla. Jos oireen tunnistaa itsellään, se pitää tutkia ja mahdollisesti sen mukaisesti muuttaa elintapoja sepelvaltimotautia ehkäiseviksi.

Lähteet: Rd.com, Seksuaaliterveysklinikka.fi, Terveyskirjasto.fi

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

Opi ensiapua! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat