Neljä asiaa, joista röyhtäys voi kertoa

Röyhtäily on ehkä noloa ja huonotapaista, mutta oireena eruktaatio, joksi ilman päästämistä mahalaukusta suun kautta ulos siis lääketieteellisesti kutsutaan, on yleensä harmiton ja hyvälaatuinen.

Prevention-verkkosivuston haastattelema gastroenterologi Paul Berggeen kertoo, että toisin kuin esimerkiksi suolistokaasupäästöt joskus, röyhtäily ei kerro vaikkapa laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta. Silti siitäkin voi tehdä joitakin päätelmiä omasta terveydestä ja syömistottumuksista.

Syöt liian nopeasti

Jos sinulla on tapana hotkia ateriat kiireellä ja ahmien, saatat röyhtäillä enemmän kuin muuten tekisit: ylivoimaisesti yleisin syy röyhtäilyyn on nimittäin ilman nieleminen. Röyhtäys tulee silloin, kun ruokatorven ylempi sulkijalihas rentoutuu ja kaikki tuo ilma poistuu.

Ontelosi oikuttelevat

Tukkoisena hengittää yleensä enemmän suun kautta. Siksi allergiakautena tai flunssaisena ilmaa tulee nielleeksi normaalia enemmän. Tällöin on voi olla hyvä kiinnittää ruokailujen aikana erityistä huomiota siihen, että syö hitaasti ja perusteellisesti pureskellen. 

Juot liikaa limua

Moni lienee huomannut, että röyhtäyksiä tulee tavallista enemmän ja kuuluvammin, kun on juonut limua. Hiilihapotetut juomat vievät ilmaa suoraan mahaan, ja mahasta tulevat röyhtäykset ovat yleensä äänekkäämpiä ja haisevampia kuin ruokatorvesta tulevat. Vahvempi haju johtuu siitä, että mahassa ruoka on ainakin osittain sulanut.

Kärsitkin refluksitaudista?

Jos röyhtäilyyn liittyy pahoinvointia tai närästystä tai mahan sisällön kulkeutumista takaisin ylös, sinulla saattaa olla refluksitauti. Silloin voi tuntua, että ruokaa tai nestettä tulee röyhtäisessä rintaan tai kurkkuun. Oireiden helpottamiseksi kotikonstein voit kokeilla esimerkiksi seuraavia kikkoja: älä asetu makuulle muutamaan tuntiin ruokailun jälkeen, mene nukkumaan tyhjällä vatsalla, syö pienempiä aterioita ja vältä sitrusta, kofeiinia sekä mausteisia tai happamia ruokia.

Lähde: Prevention.com

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet? 25:46

Lue myös:

    Uusimmat