Närästystä vai sydänoireita? Näistä merkeistä lääkäriin

Närästys voi olla oire ylävatsavaivasta tai elintavoista, mutta joskus rintalastassa tuntuva paine voi olla viesti vakavammasta. Neuvot itsehoitoon kannattaa kysyä apteekin asiantuntijalta.

Närästys on yleinen ja kiusallinen vaiva. Se tuntuu epämiellyttävänä tunteena, kipuna tai poltteena rintalastan takana. Närästyksen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Yksi tavallisimmista on refluksitauti, jossa mahansisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen.

Myös elintavat ja ruokailutottumukset voivat aiheuttaa närästystä. Esimerkiksi runsas ateria, rasvainen tai käristetty ruoka, kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat, alkoholi, happamat mehut ja suklaa sekä tupakka aiheuttavat tyypillisesti närästystä.

Vältä riskitekijöitä

Asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta suosittelee kokeilemaan riskitekijöiden välttämistä, kuten tupakoinnin lopettamista, laihduttamista ja ruoka- ja juomatottumusten muuttamista.

– Mikäli lääkkeettömät keinot eivät riitä, apteekista on saatavilla myös tehokkaita itsehoitolääkkeitä, joita voi kokeilla tilapäisesti ja lyhytaikaisesti.

Teinilä kuitenkin huomauttaa, että itsehoitolääkkeen valinta on aina syytä tehdä apteekin asiantuntijan opastuksella.

– Apteekissa arvioidaan oikea hoitovaihtoehto asiakkaan taustatietojen, esimerkiksi oireiden ja muun käytössä olevan lääkityksen perusteella. Apteekissa myös kerrotaan asiakkaalle, jos hänen olisi hyvä keskustella vaivasta lääkärin kanssa.

Vakavista oireista lääkäriin

Jos satunnaisesti vaivaavat närästysoireet eivät itsehoitolääkkeistä huolimatta katoa tai uusiutuvat lääkkeiden lopettamisen jälkeen, tilanne on hyvä tarkistuttaa lääkärillä.

Lääkäriin on syytä mennä jo aiemmin, jos ilmenee verioksentelua, veriulostetta, nielemisvaikeuksia tai selittämätöntä laihtumista tai jos yli 50-vuotiaalla on närästysoireita ensimmäistä kertaa.

Myös sepelvaltimotautioireet kuuluvat aina heti lääkäriin hoidettaviksi. Rasitusrintakipu voi joskus sekoittua närästykseen.

– Närästyksen itsehoitoa lääkkeillä ei siis kannata aloittaa omin päin ilman apteekin asiantuntijan arviota, Teinilä muistuttaa.

Lähde: Suomen Apteekkariliitto

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat