Nämä ovat nivelrikon riskitekijät − Tunnistatko itsesi?

Noin miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta. Sairastumiseen altistavia tekijöitä on useita. Osaan voit vaikuttaa itse tiedostamalla riskit ajoissa.

- Ikä on yksi nivelrikon suurimmista riskitekijöistä. 75 prosentilla 70-vuotiaista on nivelrikkoa. Yli 80-vuotiaiden kohdalla lähes kaikilta löytyy nivelrikkoa röntgenkuvista, vaikka oireita ei tuntisikaan.

- Nivelrikko on yleisempää naisilla kuin miehillä. Naisilla sitä esiintyy etenkin käsissä ja polvissa.

- Ylipaino rasittaa niveliä ja on riski etenkin polven nivelrikolle. Naisten kohdalla riski nousee moninkertaiseksi.

- Perinnöllisillä tekijöillä on osuutensa nivelrikon syntyyn. Esimerkiksi jos äidillä on sormissaan nivelrikkoa, on hyvin todennäköistä, että tyttärelläkin on sama vaiva samassa iässä.

- Tupakointi sekä altistaa nivelrikolle että pahentaa sitä, samoin kuten reuman kohdalla.

- Rankka urheilu, kuten tapaturma-alttiit lajit, painonnosto ja jalkapallo, voivat altistaa nivelrikkoon. Useimmissa tapauksissa nivelrikko puhkeaa vanhempana. Myös toistuva, kuormittava työ muodostaa riskin. Muun muassa maanviljelijöillä esiintyy keskimääräistä enemmän nivelrikkoa.

- Erilaiset lihastoiminnan sairaudet (esimerkiksi sairastettu polio) ja aineenvaihdunnan sairaudet (esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt) voivat johtaa nivelrikkoon.

- Riski kasvaa myös nivelvammojen (kuten urheilussa syntyneiden kierukkavammojen), nivelen yliliikkuvuuden ja nivelen rakennevammojen myötä.

Näin tunnistat nivelrikon

Nivelrikko aiheuttaa monelle ensin nivelten rasituskipua ja vaikeammassa vaiheessa myös kipua levossa.

Nivelten aamujäykkyys ja kankeus ovat myös tyyppioireita. Polvessa todetaan usein liikkeessä rahinaa. Sorminivelissä niiden muoto alkaa muuttua ja nivelet ovat kivuliaat ja turvoksissa.

Nivelrikko todetaan usein nivelten liikerajoitusten ja jäykkyyden avulla. Diagnostiikassa on paljon apua röntgenkuvauksesta, ja muiden sairauksien poissulkemiseen käytetään muun muassa laboratoriokokeita.

Lähteet: www.niveltieto.net ja fysiatri Jukka Pekka Kouri

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat