Mainos

Nämä ovat merkkejä kehittyvästä ahmimishäiriöstä

Jos syömisesi riistäytyy joskus käsistä, sinun kannattaa tarkkailla käyttäytymistäsi. Seuraavat oireet voivat kieliä ahmimishäiriöstä, jota kutsutaan BED:ksi (Binge eating disorder). Syömishäiriöterapeutti Linda Taakala kertoo, mistä merkeistä syömishäiriön voi tunnistaa.

1. Syömisestä koituva ahdistus

Ensin ahdistuminen saattaa olla kertaluonteista, mutta jos se alkaa vallata liikaa tilaa ajatuksissa, on syytä huolestua. Jos ahdistus kasvaa sietämättömäksi, on syytä hakea ammattiapua.

2. Salailu

Useimmiten ahmimista tapahtuu kotona yksin ollessa, ja siihen voi liittyä salailua.

Ihminen ei halua myöntää tekevänsä virheitä syömisen suhteen. Suhtautuminen omaan itseensä on liian ankaraa. Salailu ylläpitää ongelmaa.

3. Pakonomaiset kuviot, joita on noudatettava

Ahmijalle muodostuu helposti käyttäytymismalleja, joita hän alkaa noudattaa.

Kun kaavat alkavat muuttua pakonomaisiksi, on kyse syömishäiriöstä. Kaupasta on esimerkiksi ostettava tiettyjä herkkuja, ja ne on syötävä tietyltä astialta ja tietyssä paikassa. Ihmismieli tottuu myös haitallisiin kuvioihin, eli lopulta henkilö ei edes suunnittele toimivansa tietyllä tavalla, niin vain tapahtuu.

4. Jokaiseen tunteeseen syöminen

Syömishäiriössä syömisen syyt alkavat hämärtyä. Siinä missä lohtusyöjä syö suruunsa, syömishäiriöinen alkaa ahmia joka tunteeseen, niin iloon, suruun kuin epävarmuuteenkin.

Lopulta syyllä ei ole enää väliä, vaan ahmimisesta tulee tapa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos