Nämä oireet kertovat työuupumuksesta

Mistä voi tunnistaa, onko työuupumus lähellä? Milloin hälytyskellojen tulee soida? Työterveyspsykologi Päivi Jalonen vastaa.

– Usein työpahoinvointi alkaa stressistä, josta seuraa työuupumusta. Sitten uupumuksesta seuraa vaikeimmillaan masennusta, työterveyspsykologi Päivi Jalonen Työterveyslaitokselta sanoo.

Jalosen mukaan työstressiä kokee kaksi kolmasosaa jossain vaiheessa elämäänsä, mutta sillä ei ole terveyden kannalta merkitystä. Vakavamman työuupumuksen huomaamiseksi ja välttämiseksi omaa vointiaan voi tarkkailla.

– Jos huomaa lisääntyvästi, että töihin alkaa olla vaikea keskittyä, unohtelee paljon asioita, tuntee ärtyisyyttä tai asioita jää kesken, omaa oloa kannattaa seurailla.

Juttele työtoverille

Jalonen sanoo, että työuupumuksen ensimerkit voivat oireilla myös somaattisesti.

– Sellaiset oireet ovat hikoilua, hermostumista, mahavaivoja, päänsärkyä ja vaikkapa levottomuuden tunnetta. Psykosomaattiset oireet tuntuvat ruumiissa, mutta oikeasti vika ei ole ruumiillinen, vaan syyt ovat usein henkisellä pohjalla.

Isomman työstressiin viittaava asia voi olla Jalosen mukaan myös se, että työn hyötysuhde tuntuu heikkenevän.

– Se voi olla yksi merkki, että voit tehdä töitä vaikka kuinka paljon niihin panostaen, mutta tulosta ei synny.

Jalonen kehottaa juttelemaan työkaverin kanssa, jos työ tuntuu haastavalta.

– Sano työkaverille vaikka niin, että en ole nyt niin tehokas, etten muista tai voi keskittyä kunnolla – voitko antaa palautetta, miltä työni näyttää tai miten se sujuu?

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat