Näin mittaat verenpaineen oikeaoppisesti kotona

Verenpaineen mittaaminen kotona on kätevää, kun perusohjeet ovat muistissa.

Hanki kunnon mittari

Osta mittari, joka on hyväksytty puolueettomissa testeissä. Isot markkinajohtajat ovat pääsääntöisesti luotettavia.

Huomioi mansetin koko

Jo verenpainemittaria ostettaessa tulisi kiinnittää huomiota mansetin kokoon, sillä liian pieni mansetti antaa liian korkeat verenpainelukemat. Jos olkavarren ympärysmitta on 26–32 senttimetriä, mansetin leveys tulisi olla 12 senttimetriä. Jos olkavarren ympärysmitta on 33–41 senttimetriä, mansetin leveys tulisi olla 14–15 senttimetriä. Jos olkavarren ympärysmitta on yli 41 senttimetriä, mansetin leveys tulisi olla 18 senttimetriä.

Valmistaudu

Vältä isoja liikunnallisia ponnistuksia sekä runsasta syömistä juuri ennen mittausta. Runsas syöminen voi ”varastaa” verta ruoansulatuselimistön alueelle ja vaikuttaa siten verenpainetasoon. Reippaan liikunnan tai saunomisen jälkeen verenpaine on puolestaan levossa usein tavallista matalampi.

Ilman kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia ja tupakkaa pitää olla tunnin ennen mittausta, sillä ne nostavat hetkeksi verenpainetta.

Rauhoitu

Istu ennen mittausta viiden minuutin ajan rauhassa. Aseta mansetti heti aluksi olkavarteen – oikeakätinen laittaa sen helpoiten vasempaan käteen ja vasenkätinen oikeaan.

Ota hyvä asento

Pidä jalat tukevasti lattialla vierekkäin. Kyynärvarren tulee olla kokonaan pöydällä kämmenpuoli ylöspäin.

Toista

Todenmukaisimmat verenpainelukemat saadaan, kun mittaus toteutetaan neljän–seitsemän päivän ajan. Mittaa verenpaine kahdesti sekä aamulla että illalla, mieluiten kello 6–9 ja 18–21 välillä. Odota ensimmäisen mittauksen jälkeen minuutti ja toista mittaus. Kirjaa mittaustulokset ylös.

Laske lopuksi kaikkien päivien mittausten keskiarvo.

Lähteet: Sisätautien erikoislääkäri ja tutkimusprofessori Antti Jula, Suomen Lääkärilehti 24/2013 (Johansson ja Jula), Sydan.fi

Lue myös:

    Uusimmat