Mitä kätesi kertovat terveydestäsi?

Kiinnitä huomiota käsiesi kuntoon – kynnet, iho ja sormet voivat kertoa jotain terveydentilastasi.

Värimuutokset kynsissä

Ruskea tai musta juova kynnen alla on pigmenttisolujen aiheuttamaa mustaa pigmenttiä. Juova voi johtua kynnenalaisesta luomesta, jolloin melaniini muodostaa kynteen pitkittäisen juovan. Luomet ovat yleensä hyvänlaatuisia, mutta melanooman varalta on hyvä otattaa koepala.

Tumma juova kynnessä voi myös olla melanooma, ihosyöpä. Useimmin ensimmäinen merkki siitä on pitkittäinen, kapea viiru kynnen alla, ja se ilmestyy peukaloon tai isovarpaaseen.

Tummia juovia kynsissä esiintyy myös punajäkälässä. Ihosairaudessa tulehdus ilmenee usein myös kynsivalleissa aiheuttaen muutoksia kynsiin.

Valkoiset sormenpäät

Valkoiset sormet voivat olla merkki valkosormisuudesta eli Raynaud'n taudista. Valkosormisuudessa sormet tai varpaat muuttuvat kylmässä valkoiseksi verisuonten epätavallisen voimakkaan supistumisen takia. Tauti on kivulias, ja sormet ja varpaat voivat mennä tunnottomiksi. Kohtaus voi kestää minuuteista kymmeniin minuutteihin.

Taudissa pienet verisuonet, jotka kuljettavat verta raajoihin, ahtautuvat ja rajoittavat verenkiertoa. Jos sairautta ei hoideta, voi se pahimmillaan aiheuttaa kudosvaurioita. Taudin syytä ei tunneta. Yli 30-vuotiailla oire voi kieliä jostain yleissairaudesta.

Käytä lämpimiä hanskoja, sormikkaita tai sukkia, jos kärsit taudista. Vakavissa tapauksissa lääkäri voi määrätä valkosormisuuteen suun kautta otettavia ja voiteena käytettäviä reseptilääkkeitä.

Hilseilevät läikät ihossa 

Käsien ihossa olevat punaiset, karheat läikät voivat kieliä esimerkiksi seuraavista:

Aktiininen keratoosi eli aurinkokeratoosi

Tarkkaile hilseileviä, ärtyneitä ja punertavia kohoumia ihossa. Kyseessä voi olla aurinkokeratoosi. Usein läikät ovat suhteellisen pieniä ja ne voivat erehdyttävästi näyttää syyliltä. Yleensä ne ovat hyvänlaatuisia, mutta voivat hoitamattomina kehittyä syöväksi. Niille altistavat UV-säteily, tupakointi sekä immuunivastetta heikentävät lääkitykset. Aktiinisia keratooseja tulee lähes jokaiselle viimeistään hyvin vanhalla iällä. Ihottumaa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille tarkemman diagnoosin saamiseksi. 

Psoriasis

Psoriasis on autoimmuunisairaus, joka tekee tavallisesti ihoon paksuja hilseläiskiä ja voi tehdä myös kuoppia kynsiin. Lievissä tapauksissa vaivaa voi hoitaa kosteuttavilla ja reseptillä saatavilla voiteilla, jotka vähentävät punaisuutta ja turvotusta. Vakavammissa tapauksissa voidaan tarvita valohoitoa tai suun kautta otettavia lääkkeitä. 

Ekseema

Ekseema on krooninen sairaus, joka voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa. Se voi tehdä ihon niin kuivaksi, että iho halkeilee ja vuotaa verta. Ekseeman aiheuttajaa ei tunneta, mutta se voi olla yhteydessä geeneihin ja allergioihin. On tärkeää tietää, mitkä asiat ekseemaa laukaisevat, jotta sitä voi välttää. Laukaisevia tekijöitä voivat olla monet asiat aina saippuoista ja pesuaineista siitepölyyn tai ilmankosteuteen. Kosteuta ja rasvaa ihoa päivittäin. Myös pehmeä vaatetus voi estää ihoa ärtymästä. Käytä ilmankosteuttajaa kuivalla ja kylmällä ilmalla. 

Lusikkakynnet

Kynsiä, jotka kaareutuvat kuopalle kuin lusikat, sanotaan lusikkakynsiksi. Ne ilmenevät etenkin isovarpaissa, mutta myös muissa kynsissä. Ne voivat olla merkki raudanpuuteanemiasta. Lusikkakynnet voivat myös johtua keliakiasta tai joskus harvoin aliravitsemuksesta.

Useimmin lusikkakynnen syytä ei tiedetä. Yleensä muutos on hyvänlaatuinen ja etenkin lapsilla parantuu omia aikojaan.

Kellonlasikynnet

Jos sormenpäät ovat mailamaiset, kynsipedit ovat pehmenneet, kynnet kaareutuvat alaspäin, kynnet ovat joka suunnasta pyöristyneet ja sormien päät näyttävät suurilta ja sipulimaisilta, voi kyseessä olla kellonlasikynnet.

Tämä johtuu yleensä kehon vähäisestä hapen saannista, ja voi olla merkki kroonisesta keuhkosairaudesta tai keuhkosyövästä. Tätä nähdään usein pitkäaikaisilla tupakoijilla. Ilmiö on kuvattu jo aikoinaan Hippokrateen toimesta kroonisten keuhkosairauksien yhteydessä.

Turvotus

Turvotus käsissä tai sormissa voi paljastaa suhteellisen harmittomia asioita: saatat käyttää liikaa suolaa ruokavaliossasi, tai se voi johtua hormoneista tai nestehukasta. Turvotus voi olla oire myös vakavammasta: kilpirauhasen vajaatoiminnasta, nivelreumasta, vähäisestä proteiininsaannista tai sidekudossairauksista. Turvotuksen jatkuessa piipahda sisätautilääkärin tai reumalääkärin vastaanotolla.  

Lähteet: grandaparents.com, terveyskirjasto.fi

Kuva: Colourbox.com

Huomenta Suomessa kesäkuussa 2013 vieraillut melanoomapotilas käännytettiin useasti kotiin lääkäristä terveenä. Miten syöpäkasvain lopulta löytyi? Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat