Makkaran syönti ja tupakointi on huono yhdistelmä – keuhkoahtaumatauti vaanii

Tupakointi on merkittävä keuhkoahtaumataudin riskitekijä, mutta tuo riski saattaa olla hieman suurempi, jos tupakoitsija syö lisäksi paljon makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita. Prosessoimaton, tavallinen punainen liha ei liity suurentuneeseen riskiin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 44 000 ruotsalaisen 44–79-vuotiaan miehen kolmetoistavuotiseen seurantaan. Miehet eivät sairastaneet keuhkoahtaumatautia tai syöpää tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana keuhkoahtaumatauti todettiin 1 900:llä.

Lihansyönti ei vaikuttanut savuttomien miesten keuhkoahtaumariskiin, mutta tupakoitsijoilla sairastumisriski suureni lihansyönnin kasvaessa.

Verrattuna prosessoituja lihatuotteita alle 25 grammaa päivässä syöviin riski sairastua keuhkoahtaumatautiin oli neljänneksen suurempi miehillä, jotka söivät ainakin 75 grammaa päivittäin. Prosessoimaton punainen liha ei vaikuttanut sairastumisriskeihin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta teolliset lihatuotteet ja niiden runsas syöminen on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty moniin muihin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja aivoverenkiertohäiriöihin. On mahdollista, että makkarapainotteinen ruokavalio kuvastaa laajemminkin epäterveellisiä elämätapoja, jotka selittävät nyt saadut keuhkoahtaumatautia koskevat havainnot.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat