Maija epäilee hoitovirhettä – jaloista eripituiset leikkauksessa

Potilaan jalka piteni lonkkaleikkauksen seurauksena pari senttiä. Jalkojen pituusero on aiheuttanut särkyjä ja vaivoja, mutta lääkäri kiistää hoitovirheen.

Vuonna 2008 Maijan* polvea kolotti niin, että se alkoi häiritä normaalia elämää. Tuolloin 65-vuotias Maija suuntasi suoraan ortopedille. Röntgen-kuvista selvisi, että Maijan lonkat olivat kuluneet ja kipu säteili ortopedin mukaan polveen.

Maija lähetettiin lonkkaleikkaukseen, sillä lonkkien leikkaamisen jälkeen polvenkin olisi pitänyt muuttua paremmaksi. Leikkaus yksityisellä lääkäriasemalla ei Maijan mukaan mennyt kuitenkaan kovin onnekkaasti.

– Polvi todella parani, mutta leikatusta jalasta tuli sellaiset kolme senttiä liian pitkä, Maija ihmettelee.

Maija huomasi jalan olevan toista pidempi jo leikkauksen jälkeen sängyssä maatessaan. Eron näki, kun polvia piti vierekkäin. Ne olivat hieman eri korkeudella.

Maija kertoi asiasta hänet leikanneelle lääkärille heti nähdessään tämän ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen. Lääkäri lupasi asian korjaantuvan, kun toinen lonkka leikataan.

– Tyydyin siihen, vaikka olin aluksi ajatellut, ettei toisen lonkan kanssa tarvitsisi mennä ollenkaan leikkaukseen, kun sitä puolta ei särkenyt, Maija muistelee.

Kahden lonkan leikkaamisen välillä aikaa oli puoli vuotta. Pahinta oli kuitenkin se, ettei toinenkaan leikkaus auttanut toispuoleisuuteen.

– En huomannut eron tasaantuneen.

"Kävelen eri tavalla kuin ennen leikkausta"

Leikkauksen seurannassa on todettu, että toinen Maijan jaloista on 2,5 senttimetriä toista pidempi. Lääkäreiden mielestä virhettä ei ole tapahtunut. Maijan kokemus on kuitenkin toinen.

– Ystävät, työkaverit ja kaikki ihmettelivät, miten kävelin niin, että jalka menee sisään, vaikka olin juuri leikkauksessa, Maija kertoo.

– Kävelen ihan eri tavalla kuin ennen leikkausta. Minulla oli ihan hyvä kävelytyyli ja suorat jalat, mutta nykyään oikea polvi taipuu sisään ja klinkkaan.

Maija itse epäilee potilaskansioiden vaihtuneen. Hän oli joutunut sairaalassa ollessaan korjaamaan useasti sosiaaliturvatunnuksensa, jonka lääkärit luettelivat toistuvasti väärin.

– Leikkauksen jälkeen osaston lääkärillä oli kansio mukana. Hän luetteli sosiaaliturvatunnuksen kansiosta, mutta se ei stemmannut tunnukseeni.

Potilaskertomuksesta mitään vastaavaa ei ole ilmennyt.

– Sen mukaan kaiken pitäisi olla hyvin. Mutta en ymmärrä siitä juuri mitään, sehän on sellaista lääkäreiden tekstiä.

Seurauksena kipuja

Maija joutuu käyttämään kengän sisällä korottavaa tukipohjallista. Se tuntuu epämiellyttävältä jalassa, ja kumarasta kävelyasennosta ja vinosta ristiselästä on aiheutunut muutenkin kipuja.

– Välillä polvi ja etenkin polvitaive on kipeä. Kerran menin leikkaavalle lääkärille, kun polvitaipeeseen koski, eikä hän siihenkään sanonut mitään. Kehotti vaan käyttämään tukipohjallista.

– Olen käyttänyt sitä koko ajan, mutta korokkeesta tulee kantapäät kipeäksi ja varpaat puutuvat, Maija jatkaa.

Lääkärit eivät ole ehdottaneet jatkotoimenpiteitä, joilla Maijan askellus saataisiin tasaisemmaksi.

Maijan lääkäriasemalle kohdistuneet valitukset eivät ole johtaneet jatkotoimenpiteisiin eikä hän ole vienyt asiaa eteenpäin sen jälkeen.

– En ole viitsinyt alkaa riitelemään kenenkään kanssa, sitä on kuitenkin aina heikoilla.

– Onhan ihmisillä pahempiakin vikoja. Harmittaa vaan, kun sain toisen vian tilalle mennessäni hoitamaan yhtä.

*Haastateltavan nimi on muutettu.

Kuvat: Colourbox.com, Alamy

Lue myös:

    Uusimmat