Luonnon vitamiinit vastaan purkkivitamiinit − kumpi voittaa?

Pursuavatko kaappisi vitamiinipurkkeja joka lähtöön? Pärjäisit D-vitamiinia lukuun ottamatta hyvin ilmankin. Terveellinen, mahdollisimman luonnonmukainen ruoka tarjoaa samat vitamiinit ilmaiseksi.

Vitamiinit ovat ihmisen terveydelle, yksittäisten solujen kasvulle ja kudosten hyvinvoinnille välttämättömiä. Vitamiinien napsiminen pilleripurkista saattaa kuulostaa huolettomalta ratkaisulta. Suositeltu satsi kielen päälle, vesikulaus ja päivittäinen tarve on hoidettu.

Onko käytäntö todella näin yksinkertainen? Biologi Christer Sundqvist esittää asiaan oman näkemyksensä.

− Meidän pitäisi nimenomaan syödä ruokaa, ei synteettisiä vitamiineja, jos haluamme hoitaa terveyttä, Sundqvist painottaa.

Biologi muistuttaa, että ihmiset ovat pysyneet vuosituhansia hengissä syömällä tavallista ruokaa, jota ei ole erikseen vitaminoitu. Nykypäivänä vitamiinien lisääminen ruokiin on noussut muoti-ilmiöksi. Kuluttajan kannalta se on harhaanjohtavaa.

− Luonnollinen, aito ruoka on monipuolista ruokaa. Ja mitä monipuolisemmin vitamiinit saa, sitä terveellisempää se on. Kaikki modernit kotkotukset ja ruoan vitaminoinnit jälkikäteen ovat vain huono asia.

Korvaako synteettinen luonnollisen?

Suurin osa markkinoilla myytävistä vitamiinivalmisteista on synteettisiä. Synteettinen kopioi luonnon omaa valmistetta, mutta kopio ei ole sama asia kuin luonnon alkuperäinen tuote.

Sundqvistin henkilökohtainen mielipide on, että synteettinen vitamiini häviää bio-orgaaniselle luonnolliselle vitamiinille. Bio-orgaanisia vitamiineja on tutkittu jo jonkin verran.

− Tutkimuksissa ne eivät ole välttämättä esiintyneet mitenkään ylivoimaisina verrattuna synteettisiin, mutta tämä johtuu suurelta osin tutkimuksissa olevista teknisistä ongelmista.

Ristiriitaiset tulokset johtuvat bio-orgaanisten vitamiinien luonteesta. Heti kun bio-orgaaninen vitamiini eristetään, se menettää suuren osan biologisesta vaikutuksestaan. Vain elollinen (orgaaninen) organismi voi tuottaa tarkasti bio-orgaanista ja bioaktiviteetiltaan moitteetonta vitamiinia.

− Tämän vuoksi koeasetelmissa pitäisi ehkä käyttää synteettisenä valmisteena laboratorio-olosuhteissa valmistettua vitamiinia kapselissa ja bio-orgaanisena vitamiinivalmisteena pitäisi syödä esimerkiksi vitamiinipitoisia marjoja, Sundqvist ehdottaa.

D-vitamiinilisä tarpeen

Terveydelle suotuisin tapa nauttia vitamiinit tapahtuu kuitenkin suoraan ruoan kautta. Mahdollisimman luonnollisessa muodossa nautittu ravinto tarjoaa kaikki entsyymit, kuidut ja hivenaineet yhdessä paketissa − yhtä lukuun ottamatta.

− Meillä pohjolassa on puutetta D-vitamiinista. Sitä on pakko ottaa joko auringosta tai ravintolisänä. Ruoasta sitä ei saa. Tarkoissa tutkimuksissa on selvinnyt, ettei kalasta saa tarpeeksi D-vitamiinia.

Nauti vitamiinisi ruoan mukana!

Ruoan sisältämä bioaktiviteetti saadaan täysimääräisesti käyttöön ainoastaan silloin, kun ihminen syö puhtaita raaka-aineita, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Katse kääntyy tässä kohtaa ruoan viljelyolosuhteisiin sekä jalostukseen.

− Usein puhutaan, että ruokaa kasvatetaan ja käytetään raaka-aineena hyväksi liian huolimattomasti. Pääasiallinen ongelma on kuitenkin se, että jalostuksessa jo pääraaka-aine on heppoista. Esimerkiksi villivehnä on kaukana meidän nykyisestä vehnästämme, Sundqvist sanoo.

Myös ruoan valmistusmenetelmällä on merkitystä. Keittoprosessissa padasta häviävät yleensä ensimmäisenä entsyymit, sitten vitamiinit ja lopulta hivenaineet.

Ratkaisu ongelmaan on nauttia osa ruoasta raa'assa muodossa. Tuoreraasteessa, vihanneksissa ja marjoissa on jäljellä ruoan arvokkaat vitamiinit. Käytäntö ei ole loppupeleissä monimutkainen.

− Ota vitamiinit pääasiassa laadukkaasta ja monipuolisesta ruoasta. Täydennä tarvittaessa vitamiinitasosi bio-orgaanisilla vitamiineilla tai vitamiinien esiasteilla. Älä turhaan käytä synteettisiä vitamiineja, Sundqvist summaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat