Luomi voi paljastaa melanooman – tarkkaile näitä merkkejä

Luomia kannattaa tarkkailla säännöllisesti muutosten varalta. Runsasluomisuus on UV-säteilylle altistumisen ja perimän ohella yksi melanoomariskiä lisäävä tekijä.

Luomista yleisimpiä ovat ruskeat, hyvänlaatuiset melanosyytti- eli pigmenttiluomet. Niitä on jokaisella ihmisellä joitakin kymmeniä.

Yleensä luomien määrä alkaa lisääntyä lapsuus- ja nuoruusiässä, kun ihokohtaan kerääntyy pigmenttisoluja. Eniten luomia on nuorten aikuisten iholla. Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu, ja keski-iän ohittaneilla oma elimistö voi alkaa spontaanisti poistaa luomia iholta.

– Luomien määrä on yksilöllistä ja synnynnäistä eli niiden lukumäärään ei voi mitenkään vaikuttaa. Lapsi syntyy tietyn luomiperimän kanssa, vaikka luomet eivät vielä näy vastasyntyneen iholla, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen sanoo.

Pigmenttiluomet ovat lähtökohtaisesti vaarattomia. Ajan kuluessa ne saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä vaaralliseksi ihosyövän muodoksi, melanoomaksi. Melanoomalle altistavat esimerkiksi liiallinen UV-säteily, erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen, runsas solariumissa käynti, suvussa esiintyvä melanooma sekä herkästi palava, punertava ja pisamainen ihotyyppi.

VARO-muistisääntö auttaa tunnistamaan pahanlaatuisen luomen

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi

A – Alue laajenee nopeasti

R – Reunasta tulee epätarkka

O – Osat epäsymmetriset

Melanoomariskiä lisää myös runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa iholta löytyvää luomea. Huttunen suositteleekin erityisesti runsasluomisia seuraamaan säännöllisesti ihoaan.

– Kun omia luomiaan tarkastelee päivittäin, on helppoa havaita luomissa tapahtuvia muutoksia.

Lääkärin vastaanotolle on syytä mennä, jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan, laajenee tai muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi. Tällöin luomi saatetaan poistaa. Poisto on yleensä tarpeen myös, jos luomen rakenne muuttuu kyhmymäiseksi tai se vuotaa verta. Patologi tutkii luomen tavallisimmin paikallispuudutuksessa tehtävän leikkauksen jälkeen.

Vain 20 prosenttia melanoomista kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen. Valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa aikaisemmin ei ole ollut lainkaan luomea.

– Jos omien luomien terveys vaivaa mieltä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yksittäisen luomen aiheuttamien huolien ei kannata antaa heikentää omaa elämänlaatua, Huttunen sanoo.

Ainoa tehokas melanooman ehkäisykeino on riittävä UV-säteilyltä suojautuminen.

– Kesällä auringosta tulisi nauttia oman ihotyypin mukaan, ja muistettava riittävä aurinkosuoja eli aurinkovoiteet, peittävä pukeutuminen ja hakeutuminen varjoon kuumimpaan aikaan.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat