Lohtusyöminen kerrytti Susannalle 26 kiloa ylipainoa

Susanna Nyman, 52, auttaa työkseen ylipainoisia suomalaisia. Hän tietää omakohtaisesti, mistä puhuu: vuosien takainen lohtusyöminen kerrytti kroppaan 26 ylikiloa ja sai aikaan kokonaisvaltaisen huonon olon.

Susanna Nyman seisoo tuskastuneena vaatekaapin äärellä. Edessä on kyläreissu, joten päälle on vedettävä jotain muuta kuin legginsit ja ylisuuri t-paita. Mikään vähääkään siistimpi vaate ei mahdu päälle.

Peilistä katsoo outo henkilö. Tämä on hirveää, Susanna manaa.

17 vuoden takaiset ajatukset nousevat hetkessä pintaan, kun Susanna alkaa kertoa suhteestaan ruokaan.

Susannan aiemmin normaali suhde ruokaan vääristyi aikuisiällä. Muutos oli monen tekijän summa: muutto uudelle paikkakunnalle, pitkää päivää paiskinut puoliso, epäsäännöllinen elämänrytmi, yksinäisyyden tunne.

− Ydinkysymys on usein jollain tapaa kietoutunut alitajuiseen turvattomuuteen. Syöminen lohduttaa niin väsymyksessä, stressissä kuin kiireessäkin ja luo turvallisuuden tunnetta, Susanna pohtii.

Hätäisiä naposteluaterioita

Susannan päivät uudella paikkakunnalla täyttyivät ees taas suhailusta. Osa-aikatyön ohella lasta piti kuljettaa kouluun ja harrastuksiin.

Kun päivät rytmittyivät uudella tavalla, yhteiset ruokailuhetket vaihtuivat Susannan osalta hätäisesti bensa-asemalta napattuun suklaapatukkaan. Syömiseen ei tuntunut olevan koskaan kunnolla aikaa.

− Illalla söin lapsen kanssa iltapalan. Sen jälkeen nälkä oli yhä hirveä. Otin vielä yhden leivän, reilusti juustoa päälle, toisen leivän, jogurtin, toisen jogurtin, kolmannen, Susanna kuvaa ruokailuaan.

Epäsäännöllinen närppiminen ei vienyt kunnolla nälkää. Silti Susanna ei tiedostanut, että huono olo johtui ruokailutottumuksista.

− Kun ihminen ei saa tasaisesti ravintoa, aivot eivät toimi. Olisin aivan hyvin ehtinyt laittaa itselleni kunnon aterian, Susanna tajuaa jälkeenpäin.

Painonvartijoihin

Neljä vuotta ja 26 liikakiloa myöhemmin Susanna oli käännekohdassa. Jotain oli tehtävä.

Kannustavana esimerkkinä toimi Painonvartijoissa 12 kiloa laihduttanut anoppi, joka esitteli miniälleen ystävälliseen sävyyn keittokirjojaan.

− Olen pedantti ihminen, joka päättää jotain ja tekee sen. Päätin siis liittyä Painonvartijoihin ja syödä vaikka tikkuja, jos niin käsketään.

Ensimmäiseen ryhmätapaamiseen Susanna livahti perheeltään salaa. Painonvartijoiden selkeät ohjeet ja rytmi tekivät heti kättelyssä vaikutuksen. Tämähän on helppo juttu, Susanna tuumasi.

Viikon aikana kropasta katosi neljä kiloa turvotusta.

− Mieheni ihmetteli, että miten sinä olet jotenkin eri näköinen. Kerroin hänelle laihduttamisesta toisen tapaamiskerran jälkeen.

Taustalla muita vaivoja

Susanna liittyi Painonvartijoihin elokuussa. Jouluun mennessä ylimääräiset 26 kiloa olivat kadonneet.

Menestykseen vaikutti osaltaan se, että Susannalta löytyi kilpirauhasen vajaatoiminta ja kyhmystruuma hieman ennen laihdutusprojektin aloittamista.

− Syy huonoon vointiin ei ollut pelkässä painossa. Kun sain lääkityksen, kehoni alkoi toimia normaalisti ja laihdutus helpottui.

Vastuu omasta kehosta

Susanna on sittemmin omistautunut auttamaan muita ylikilojen ja painonhallinnan kanssa kamppailevia. Reilut 14 vuotta kuluivat Painonvartijoiden yksilö- ja ryhmäohjaajana. Nyt työ jatkuu oman hyvinvointipalveluja tarjoavan Vaaka Painonhallinta -yrityksen kautta.

Opit, joita Susanna jakaa muille, ovat painuneet tiukasti myös omaan selkärankaan.

− Pidän huolen, etteivät syömisen välit jää liian pitkiksi. Myös arkiliikunta on tärkeä asenne. Kävelen liukuportaissa, vältän hissiä enkä ylipäätään istu paikallani pitkään.

Susanna pahin haaste on tätä nykyä väsymys; asia, joka pysyy hallinnassa, kun sen tiedostaa.

− Minulla on vastuu omasta kehostani. Järkevä ja myönteinen itsensä tarkkailu on itse asiassa vapauttavaa. Olo on vapaampi, kun asiat ovat järjestyksessä, Susanna painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat