Lääkäri tyrmää matkapahoinvointirannekkeet – Näin helpotat pahaa oloa

Matkapahoinvointi on yleinen piina, joka voi tehdä autolomasta tai risteilystä yhtä tuskaa. Miten pahoinvoinnista voi päästä eroon?

Tiesitkö, että vaarattomana vaivana pidetty matkapahoinvointi oli Normandian maihinnousussa suuri sotilaiden toimintakykyä heikentävä tekijä?

Neurologi Mikael Ojala kertoo, ettei matkapahoinvoinnin syntymekanismia tiedetä tarkasti. Kyse on kuitenkin sisäkorvan tasapainoelimen ärtymyksestä eikä aivoperäisestä oireesta, vaikka esimerkiksi lukemista onkin vältettävä pahoinvoinnin iskiessä.

– Kyse ei ole sairaudesta, vaan taipumuksesta, eikä tiedetä tarkkaan, miksi toisille se tulee ja toisille ei. Kyse on yksilöllisestä herkkyydestä, Ojala kertoo.

Lapset ovat matkapahoinvoinnille aikuisia alttiimpia, vaikka alle 2-vuotiaat eivät siitä kärsikään. Myös eläimet voivat kärsiä matkapahoinvoinnista.

Nämä ovat parhaat paikat pahoinvoivalle!

Lääkkeeksi matkapahoinvointiin Ojala suosittaa katsomista kaukaisuuteen. Katseella ei kannata seurata esimerkiksi tietä, sillä mutkitteleva tie on muuttuva elementti, Ojala huomauttaa. Edes julkisten liikennevälineiden näyttöruutuja ei kannata katsella, mikäli on taipumusta pahoinvointiin.

Merisairaankaan ei siis kannata käpertyä hytin sängyn pohjalle, vaan hakeutua paikkaan, josta voi katsella horisonttiin. Ojala neuvoo matkustamaan laivan keskiosassa, missä keinutus ei tunnu yhtä voimakkaasti.

–Autossa kannattaa olla itse kuskina jos mahdollista, Ojala vinkkaa. Pahoinvoinnista kärsivän saattaa olla parempi istua etupenkillä, missä kauas katsominen on helpompaa.

Mikäli matkapahoinvointi haittaa toimintakykyä, Ojala neuvoo turvautumaan lääkkeisiin. Matkapahoinvointia voidaan hoitaa antihistamiineilla, jotka tosin saattavat tehdä olon muuten tokkuraisiksi. Skopolamiinia sisältävät korvan taakse asetettavat laastarit ovat myös tehokas apu pahoinvointiin.

"Pahoinvointirannekkeet puppua"

Esimerkiksi blogeissa ja keskustelupalstoilla kehutut matkapahoinvointirannekkeet Ojala tyrmää tyystin.

– Ne ovat puppua. En ole nähnyt mitään teoreettista selitystä sille, miten ne voisivat auttaa. En voi kuvitella, miten ranneke voisi vaikuttaa kallon sisäisen tasapainoelimen toimintaan.

Ojalan mukaan myös esimerkiksi näkkileivän teho pahoinvoinnin estämisessä on pelkkä urbaanilegenda. Siedättymisestäkään ei ole apua.

Ikääntyminen sen sijaan voi tuoda mukanaan helpotuksen. Sisäkorvan tasapainoelimen toiminta heikkenee iän myötä, ja silloin pahoinvointi alkaa hellittää.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat