Lääkäri: Syövästä parantuvien määrä kasvaa koko ajan

Syöpähoidot kehittyvät vauhdilla 16:55

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut HYKS:n syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono kertoi, että syöpähoidoissa on tapahtunut paljon kehitystä ja tulokset paranevat jatkuvasti. Vaikka hoidot kehittyvät, potilaan vastuu itsestään tulee kasvamaan.

– Syöpää ei varmaan koskaan saada kokonaan nujerrettua, mutta tulokset kyllä paranevat kokoajan. 1950–1960-luvuilla potilaista Suomessa ainoastaan alle 30 prosenttia oli viiden vuoden kohdalla elossa. Nyt se on noin 65 prosenttia, ja nousee vähän reilu viisi prosenttia joka kymmenen vuoden jaksossa. Ja tulee varmaan tekemään sitä seuraavat pari–kolmekymmentä vuotta, kertoo HYKS:n syöpäkeskuksen johtaja Petri Bono.

Syöpätapausten määrä kasvaa, mutta syöpäkuolleisuus laskee. Hoitomuodot ovat monipuolistuneet ja kehittyneet, mutta Bonon mukaan potilaan oma vastuu syöpäriskin pienentämisen suhteen tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Bono kertoo, että amerikkalaisen syöpäyhdistyksen raportin mukaan jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä. Esimerkiksi ylipaino, tupakointi ja uv-säteily nostavat syöpään sairastumisen riskiä merkittävästi.

– Ylipaino on nousemassa suurimmaksi yksittäiseksi syyksi. Aikaisemmin on aina ajateltu, että tupakka on yksittäinen, tärkein syövän syy, mutta uusimman tiedon mukaan näyttää, että ylipaino saattaa olla se kaikkein tärkein.

Bono sanoo, että mitä suurempi ”työkalupakki” lääkärillä on, sitä helpompaa potilasta on hoitaa. Yhdistelemällä monia hoitomuotoja päästään parhaisiin tuloksiin.

– (Jokaisella syövällä) on erilainen muutos siellä taustalla, mikä ajaa syöpäsoluja kasvamaan. Näillä uusilla menetelmillä, esimerkiksi geenitestauksella, niitä (muutoksia) pystytään entistä paremmin löytämään. Se haaste on kuitenkin, että miten pitäisi hoitaa yksittäistä potilasta. Mutta entistä yksilöllisempään suuntaan mennään koko ajan.

Bono kertoo, että esimerkiksi geeniteknologian avulla tutkitaan millaisia geenivirheitä syöpäsoluissa on. Tulosten avulla pystytään ohjaamaan hoitoa ja täsmälääkkeiden käyttöä.

Muuttuvatko sivuvaikutukset uusien hoitojen myötä? Mitä on immuno-onkologia ja genomiikka? Millä tavalla sädehoito ja leikkaukset ovat kehittyneet? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat