Lääkäri: Näin suonikohjuja hoidetaan

Kärsitkö suonikohjuista? 24:57

Verisuonikirurgian erikoislääkäri ja dosentti Mikael Railo kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten suonikohjuja hoidetaan.

Lieviä suonikohjuja hoidetaan yleensä ensin käyttämällä tukisukkia. Ennen vanhaan seuraava askel oli jo leikkaus, mutta nykyään ei.

– Itse en ole tehnyt suonikohjuleikkausta moneen herran vuoteen, Mikael Railo sanoi lähetyksessä.

Nyt käytössä on pääasiallisesti kaksi metodia: vaahtoruiskutushoito ja laserhoito. Vaahtoruiskutushoito on niistä toimenpiteenä kevyempi. Soveltuvuus siihen tarkastetaan ultraäänitutkimuksella.

– Suoniston pitää olla koonsa puolesta vielä suhteellisen pientä. Se ei saa olla liian isoa, koska vaahdon teho aika tavalla vähenee, jos laskimosuonet ovat erittäin kookkaita.

Käytännössä vaahtoruiskutushoidossa potilas on makuuasennossa, ja hänen jalkaansa laitetaan kahteen tai kolmeen kohtaan ohut neula. Lääkevaahtoa viedään sairaisiin suoniin ultraääniohjauksella, jolloin suonet supistuvat ja tulehtuvat ja vähitellen näivettyvät pois.

Toimenpide kestää kaiken kaikkiaan noin 20–30 minuuttia, varsinainen ruiskutus alle minuutin.

– Potilas menee suoraan takaisin töihin. Hänelle laitetaan tukisukka jalkaan, ja sitä pidetään alkuun yötä päivää pari–kolme päivää, ja sen jälkeen vielä kymmenen päivää päiväseltään, Railo kertoo.

Jälkitarkastus on noin neljän–kuuden viikon päästä, jolloin vaahtoa annetaan tarvittaessa vähän lisää.

Laserhoito on luokkaa isompi toimenpide, ja sitä käytetäänkin isommille suonille paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää lähes tunnin.

– Siinä viedään sairaaseen suoneen laserkuitu. Se on keittämättömän spagetin paksuinen pitkä kuitu, joka ultraääniohjauksessa viedään aina nivuseen saakka. Suonen ympäristö puudutetaan huolellisesti niin, että tule mitään kipuelämyksiä eikä myöskään mitään lämmön tai kuumuuden tunnetta, koska sieltä laserin kärjestä tulee 850 celsiusta.

Millaisia riskejä suonikohjujen hoitomuodoissa on? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat