Lääkäri: Näin ehkäiset osteoporoosia

Osteoporoosia eli luukatoa voi ehkäistä parhaiten oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla.

Osteoporoosi on sairaus, jossa luun rakenteen heikentyminen tekee siitä murtuma-alttiin. Miten sairautta voi ehkäistä, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri, Terveystalon asiantuntija Anna-Mari Koski?

– Liikkumalla. Luu tarvitsee päälleen painoa ja impulssia voidakseen hyvin, Koski vastaa.

Liikkumattomuus on erityisen haitallista kasvukauden aikana, sillä luun määrä lisääntyy parinkympin ikään asti.

– Nuorille ja keski-ikäisille ihmisille sopivat kaikki liikuntamuodot, joissa tehdään töitä luiden päällä kohdistaen niihin painetta. Liikunnan tulee olla mahdollisimman monipuolista ja kaikkiin raajaryhmiin kohdistuvaa. Esimerkiksi hypyt vahvistavat luustoa hyvin. Liikunta antaa luille oikean viestin: kasvakaa ja pysykää kunnossa!

Luun määrä vähenee kaikilla ihmisillä vanhetessa, mutta naisilla huomattavan paljon vaihdevuosien jälkeen estrogeenipitoisuuden laskiessa. Silti osteoporoosia voi ja on tärkeää ehkäistä vielä vanhemmallakin iällä.

– Näyttää siltä, että luun kyky reagoida liikuntaan säilyy ikääntymisestä huolimatta. Siinä, missä nuoret voivat vielä lisätä luun määrää ja vahvistaa sitä, yli viisikymppiset pystyvät estämään luun määrän kiivasta laskemista ja sen hajoamista. Esimerkiksi tietyillä selkään kohdistuvilla harjoitteilla pystytään ehkäisemään nikamamurtumia, Koski sanoo.

– Jos osteoporoosi on jo vahingoittanut luita ja murtuman riski on lisääntynyt, voimakkaita kiertoliikkeitä ja tärähdyksiä suositellaan vältettävän.

Kalkki ja D-vitamiini tärkeitä

Osteoporoosia voi ehkäistä myös syömällä oikein.

– Ravinnosta pitää ensinnäkin saada riittävästi energiaa. Jos vaje on suuri, energiaa jää vain sydänten ja aivojen kaltaisille välttämättömille kudoksille, mutta ei luille. Tämä näkyy esimerkiksi anoreksiapotilaiden kohdalla. Riittävä energian saanti varmistetaan proteiinipitoisella ruokavaliolla, Koski sanoo.

Koska luu uudistuu läpi elämän, se tarvitsee rakennusaineekseen jatkuvasti myös kalkkia ja D-vitamiinia.

– Kalkkia pitäisi saada noin yksi gramma päivässä. Parhaiten sitä saa ruoasta, erityisesti maitotuotteista. Lasillisessa maitoa on noin 250 milligrammaa kalkkia. Jos tavallisen suomalaisen ruokavalion lisäksi käyttää maidon, jogurtin ja viilin kaltaisia maitotuotteita kolme lasillista päivässä, tarve täyttyy.

– Täysin maidotonta ruokavaliota esimerkiksi laktoosi-intoleranssin takia noudattavan kannattaa ottaa yhdestä kahteen kalkkipilleriä eli 500–1000 milligrammaa kalkkia päivässä. Joissain tutkimuksissa on tosin todettu, että liikaa purkkikalkin saanti voi rappeuttaa verisuonia, joten suurempaa annosta kannattaa nauttia vain lääkärin valvonnassa, Koski sanoo.

D-vitamiinia saa esimerkiksi kalasta sekä D-vitaminoiduista mehusta, maidosta ja tableteista.

– Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko, mutta koska se ei Suomen leveysasteilla riitä, tabletteja on syytä syödä. Tällä hetkellä Euroopan elintarvikeviranomaiset suosittelevat aikuisille enimmillään sadan mikrogramman päiväannosta.

Koska D-vitamiini imeytyy eri ihmisiin eri tavalla, osteoporoosipotilailta suositellaan mitattavan veren D-vitamiinipitoisuutta ainakin hoitoa aloitettaessa.

– Veripitoisuuden olisi hyvä olla 75–100 nanomoolia litrassa. Jos vitamiinia ottaa pillereinä, 20–40 mikrogramman päiväannoksilla päästään tätä lähelle.

Testaa murtumariskisi

Joihinkin osteoporoosille altistaviin tekijöihin ei voi itse vaikuttaa.

– Monet sairaudet ja lääkkeet, kuten nivelreuma ja kortisonilääkitys, lisäävät osteoporoosin riskiä. Lisäksi merkittävä osa luun rakenneominaisuuksista periytyy, Koski sanoo.

Jos osteoporoosiin sairastuu, sitä hoidetaan luulääkkeillä.

– Lisäksi kaatumisia pyritään estämään. Iäkkäiden ihmisten kohdalla hoidossa otetaan huomioon esimerkiksi mahdollinen monilääkitys, joka voi aiheuttaa tasapainohäiriöitä.

– Kaikkien ihmisten, joille on tullut murtuma suhteellisen kevyen vammamekanismin jälkeen – murtuma ei siis ole aiheutunut vaikka kolarista tai katolta putoamisesta –, pitäisi ehdottomasti tutkituttaa luunsa. Usein he tarvitsevat luulääkkeen, Koski sanoo.

Omaa murtumariskiään voi arvioida esimerkiksi Suomen Osteoporoosiliiton nettisivuilta löytyvällä riskitestillä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat