Lääkäri: Lähes kaikilla ihmisillä syöpä

Jotkut ihmiset käyvät vapaaehtoisesti seulonnoissa syövän varalta, mutta ainoastaan rintasyövän seulontaan on kansallinen ohjelma. Erikoistutkija kertoo, ettei rintasyövänkään seulonta ole yksiselitteisesti hyvä asia.

Rintasyöpää seulotaan tällä hetkellä kansallisesti, mutta toisin on monen muun syövän kanssa. Erikoistutkija, lääkäri Iiris Pasternack kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että rintasyövän seulonnalla säästetään kyllä henkiä, mutta sillä on myös kääntöpuolensa.

– On paljon naisia, jotka joutuvat ylidiagnosoinnin kohteeksi. He saavat syöpädiagnoosin, heitä hoidetaan leikkauksin ja muilla keinoin, mutta heidän syöpänsä ei olisi kehittynyt eteenpäin. Se ei olisi millään lailla vaikuttanut heidän elinikäänsä tai elämänlaatuunsa.

Eturauhassyövästä puhuttaessa Pasternack esittää suhdeluvun: jos yksi henki säästetään sen seulonnoilla, 50 miestä joutuu turhaan leikatuksi ja kärsimään hoitojen sivuvaikutuksista. Pasternack paljastaa, että rintasyövän seulonnassa mammografialla on samantyyppisiä haittoja eikä seulontaohjelmaa välttämättä käynnistettäisi, jos sitä esitettäisiin nyt.

– Tämä on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kiistelty aihe maailmalla.

Pasternack selittää, että olemme tottuneet ajattelemaan syövän olevan aina paha. On kuitenkin havaittu, että ihmisillä on kehossaan varsin paljon pieniä syöpiä, jotka eivät koskaan etene tai mitenkään haittaa kantajansa elämää. Hoidot sen sijaan voivat haitata, jos tällaiset syövät löydetään seulonnoilla.

– Tarpeeksi tarkkaan tutkittaessa lähes kaikilla on kilpirauhasen syöpä, Pasternack toteaa.

– Terveitä ihmisiä rutiininomaisesti testaamalla mennään ojasta allikkoon.

 

Lähetyksessä lisää siitä, miten häilyvä on terveyden ja sairauden raja – ja miten lääkeyhtiöt hyötyvät rajan häilyvyydestä.

Ylidiagnostiikan ongelmat. 26:39

Lue myös:

    Uusimmat