Lääkäri: Kotikonstit voivat tepsiä virtsatieinfektioon

Kirvely ja vessassa ravaaminen ovat virtsatietulehduksen tunnusmerkkejä. Munuaisiin edetessään infektio voi aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen. Iäkkäät ja naiset ovat alttiimpia tulehdukselle. Siitä pääsee eroon antibiooteilla, mutta toimiiko karpalomehu tai kylmän välttely?

– Suomessa tehdään vuosittain noin 250 000 avohoitokäyntiä virtsatieinfektioiden vuoksi. Sairaalassa hoidettaviksi tapauksista päätyy noin kymmenesosa eli parikymmentä tuhatta vuodessa. Kaikkien infektioiden osalta virtsatietulehdus on heti hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisin syy hakeutua hoitoon, urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere sanoo.

Taudin aiheuttavat elimistön omat bakteerit, yleisimmin suolistobakteeri E. coli.

– E. coli asuu ihmisen iholla välilihan seudulla ja voi nousta sieltä virtsateihin. Rakkotasolla pysyvä tulehdus on lievä. Sen oireita ovat kirvely virtsatessa, verivirtsaisuus sekä tarve käydä tiheämmin vessassa. Akuutissa infektiossa housuun saattaa lirahtaa vähän helpommin.

Joskus tulehdus nousee munuaisiin asti.

– Tällainen vakavampi infektio aiheuttaa usein kuumeilua ja voi vaatia sairaalahoitoa. Tilanne saattaa mennä niin pahaksi, että bakteereita pääsee vereen. Tällöin puhutaan sepsiksestä eli verenmyrkytyksestä. Se kuulostaa rajulta, mutta on valtaosassa tapauksista hyvin hoidettavissa suonensisäisillä antibiooteilla.

"Joillakin kylmä alusta varmasti lisää riskiä"

Haitallista bakteerikasvua voi kerääntyä virtsateihin eri syistä.

– Riskiä saattavat lisätä esimerkiksi jotkin elimistön rakenteelliset ongelmat. Sellaiset tulevat yleensä ilmi jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Riskiä nostaa niin ikään, jos ihminen joudutaan syystä tai toisesta katetroimaan, Pere sanoo.

Entä uskomukset siitä, että vaikka tiukat vaatteet tai kylmyys aiheuttaisivat virtsatietulehduksia?

– Sellaisia tutkimuksia ei ole tehty eikä voida tehdä, että laitettaisiin ihmisiä istumaan kylmälle alustalle ja seurattaisiin, mitä tapahtuu. Ihmiset ovat kuitenkin herkkiä eri tavoin – joillakin esimerkiksi kylmä alusta varmasti lisää riskiä sairastua virtsatieinfektioon.

– Miehillä kylmällä alustalla istuminen voi laukaista myös eturauhastulehduksen, joka on kuitenkin eri asia kuin virtsatieinfektio, Pere huomauttaa.

Isoäidin hoitokeinot voivat tepsiä

Virtsatietulehduksen kesto vaihtelee.

– Siihen vaikuttaa infektion voimakkuus, oireiden rajuus sekä antibioottien tehoaminen. Satunnainen tulehdus saattaa parantua hyvin jo kolmen päivän kuurilla, mutta jos infektio on munuaistasolla, antibioottihoito kestää kaksi viikkoa.

Kotikonstejakin voi kokeilla.

– Runsas juominen auttaa huuhtelemaan virtsaa, kunhan tämä pysyy kohtuudessa eikä aiheuta muita rakko-oireita tai esimerkiksi virtsan karkailua. Jotkut kertovat päässeensä tulehduksista eroon hoitamalla ummetusta. Osaa auttaa, että pitää itsensä lämpimänä eikä kastele jalkoja. Karpalomehun tehosta on ristiriitaisia tuloksia: joissakin tutkimuksissa sanotaan, että se auttaa, mutta uusimpien selvitysten mukaan ei sittenkään.

– Tieteellisesti todistettua tehoa ei ole muista kuin antibiooteista. Tämä ei tarkoita, etteivätkö niin sanotut isoäidin hoitokeinot silti voisi tepsiä yksittäisiin ihmisiin. Väestötasolla niiden toimivuudesta vain ei voi sanoa mitään. Jos infektioita tulee toistuvasti, on itsekin tutkittava, mikä auttaa ja mikä ei.

Estolääkitys mahdollinen

Jos tulehdukset toistuvat tiheästi eikä niiden perussyytä saada hoidettua, voidaan harkita estolääkitystä.

– Muuten seuraava infektio voi tulla heti, kun edellisen antibioottikuuri on loppunut. Joillakin tulehduksia tulee myös kuukautiskierron tahdissa.

Osalla ihmisistä yhdynnät laukaisevat virtsatieinfektioita.

– Tällöin voidaan joutua käyttämään ehkäisevää antibioottihoitoa ennen yhdyntää tai yhdynnän jälkeen. On myös hyvä tyhjentää rakko ennen ja jälkeen yhdynnän.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat