Lääkäri: Kakkostyypin diabetesta voi hoitaa ilman insuliinia

Diabetes 16:56

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen työterveyslääkäri Päivi Metsäniemen mukaan elämäntapamuutoksilla ja räätälöidyllä hoidolla voidaan ennaltaehkäistä diabeteksen liitännäissairauksia. Parhaimmillaan lääkehoitoa voidaan pienentää, joskus jopa lopettaa.

Kakkostyypin diabeetikoilla ei ole puutetta insuliinista, mutta keho ei osaa käyttää sitä. Aiemmin kakkostyypin diabetesta ei osattu hoitaa kuin insuliinilla. Nykyään insuliini otetaan joskus lisälääkkeeksi, mutta ensisijainen hoito se ei ole.

– Nykyään on hirveän hyviä muita lääkkeitä, sekä tablettimuotoisia että pistettäviä, jotka vaikuttavat elimistön sokeriaineenvaihduntaan monin tavoin ja saavat sen (veren)sokerin tavoitetasolle paljon vähemmillä sivuvaikutuksilla, kuin mitä siitä pelkästä insuliinihoidosta tulisi, sanoo työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalolta.

Lääkkeiden lisäksi myös hoidot ovat kehittyneet vuosien varrella. Diabetesta pystytään hoitamaan räätälöidysti, jolloin potilas voi elää lähes normaalia elämää. Myös kalliiksi tulevien liitännäissairauksien riski pienenee.

Metsäniemen mukaan potilaalle on ensin luotava yksilölliset tavoitteet painon, ruokavalion ja liikunnan suhteen. Tämän lisäksi kohonneiden sokeriarvojen aiheuttamaa tulehdusta valtimoissa lähdetään hoitamaan laskemalla verensokeria ja hoitamalla kolesterolia ja verenpainetta.

– Hyvä hoito koostuu siitä, että potilas itse tietää, mikä häntä vaivaa, tietää hoidon tavoitteet ja osaa toimia niiden mukaisesti. Silloin päästään pitkälle ja saadaan nämä vakavat liitännäissairaudet ehkäistyä, ja elämänlaatu pysyy hyvänä.

Kakkostyypin diabetesta voi ennaltaehkäistä elämäntapavalinnoilla. Metsäniemi kertoo, että on olemassa myös muutamia tapauksia, joissa lievästä taudista on palauduttu painonpudotuksen ja liikunnan avulla niin hyvin, että lääkitys on pystytty lopettamaan. Hän muistuttaa, että diabetesriski ei kuitenkaan poistu koskaan.

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi marraskuun 14. päivä. Päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Ennen insuliinin keksimistä ykköstyypin diabetes olisi ollut kuolemaksi.

Miten voi selvittää kuuluuko diabetesriskiryhmään? Millaisia liitännäissairauksia diabetekseen liittyy ja kuinka paljon ne maksavat? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat