Mainos

Lääkäri ihmettelee: Suomalaiset eivät käytä tätä ilmaista ihmelääkettä

Liikunta on suorastaan ihmelääkettä, ylistää sisätauteihin ja geriatriaan erikoistunut lääkäri Yrjö Mähönen. Hänestä UKK-instituutin tutkimus vuodelta 2011 on hälyttävää luettavaa: tutkimuksen mukaan vain kymmenen prosenttia työikäisistä liikkuu terveyden kannalta riittävästi. Eläkeläisistä tarpeeksi liikkuu vain muutama prosentti.

Sisätauteihin ja geriatriaan erikoistunut lääkäri Yrjö Mähönen muistuttaa, että liikunta kohentaa terveyttä ja elämänlaatua. Säännöllisen liikkumisen terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta silti suuri osa suomalaisista ei liiku tarpeeksi. Yhdessä ryhmänsä kanssa Mähösellä on ollut tavoitteena tehdä suomalaisia motivoiva ja mahdollisimman monelle sopiva liikuntamuoto.

– Ihmiset lopettavat usein liikunnan esimerkiksi nivelten kulumisen takia. Liikuntaa tulisi kuitenkin olla, koska niveliä täytyy käyttää, jotta ne pysyisivät edes jonkinlaisessa kunnossa. Nivelruston aineenvaihdunta elpyy liikunnan ansiosta, jolloin voiteluaineen laatu paranee, Mähönen kertoo.

Liiku säännöllisesti

Säännöllinen harjoitteleminen on terveysliikunnassa kaikista olennaisin asia. Tämä ei tarkoita, että liikunnan tarvitsisi olla rankkaa.

UKK-instituutin mukaan ihminen tarvitsee noin puolituntia päivässä hyötyliikuntaa. Usein hyötyliikunta-annoksen saa huomaamattaan.

– Hyötyliikuntaa on esimerkiksi siivoaminen, kaupassa käyminen, lumityöt tai portaiden käveleminen, Mähönen luettelee.

– Tämän lisäksi tarvitaan täsmäliikuntaa, joka voi olla esimerkiksi aerobista sauvakävelyä. Suositeltava täsmäliikunta-annos on noin puolituntia kolme kertaa viikossa. Tämän ”happiliikunnan” lisäksi tulee yhtä paljon myös voimistella, vaikka asahia treenaamalla.

Viikossa olisi hyvä pitää myös yksi palautumispäivä, sillä levossa kudokset rakentuvat, Mähönen muistuttaa.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos