Kuusi uskomusta: Mitä tehdä, kun punkki puree − totta vai tarua?

Vaarallisia tauteja levittävä puutiainen eli kansanomaisesti punkki herättää monissa pelkoa. Punkkeihin liitetään myös yhä monenlaisia vanhan kansan uskomuksia. Professori Olli Vapalahti kommentoi Studio55.fille, pitävätkö alla olevat punkkiväittämät paikkansa.

Puutiainen vaanii etupäässä lepikoissa

TARUA Puutiainen viihtyy aluskasvillisuudessa sekä maaperässä. Lehdot ovat parhaita puutiaispaikkoja. Otollisia ovat myös kosteat rantaniityt sekä kosteat kangasmetsät.

Puutiainen tarvitsee siis tyypillisesti paljon ilmankosteutta menestyäkseen. Myös varjo ja kohtuullinen lämpö ovat hyvästä.

− Puutiaisvälitteisiä tauteja on enemmän rannikkoseuduilla ja suurten järvien alueilla, Olli Vapalahti kertoo.

Puutiainen ei myöskään käytännössä pudottaudu puusta pahaa-aavistamattoman ohikulkijan niskaan vaan nousee ruohonkortta pitkin maaperästä apajille.

− Puutiainen istua nököttää ruohonkorren päässä, napsuttelee eturaajojaan yhteen, ja pyrkii niillä tarttumaan ohikulkevaan selkärankaiseen eläimeen, Vapalahti kuvaa.

Puutiaisvaara on voimassa ainoastaan kesällä

TARUA Puutiaisen esiintymistiheyttä tai kannan vaihteluita ei ole juurikaan tutkittu Suomessa. Puutiaisvälitteisten tautien esiintymistä tarkastellessa käy kuitenkin ilmi, että niiden esiintymishuippu on elokuussa.

Tämä ei tarkoita sitä, että riskiaika on ohi kesän päätyttyä.

− Puutiainen voi tarttua jopa maalis−huhtikuussa, jos maaperän lämpötila nousee yli viiden asteen; käytännössä lumettomana aikana, Vapalahti sanoo.

Ihoon kiinnittyneen puutiaisen päälle kannattaa laittaa voita tai kynsilakkaa ennen poistamista

TARUA On totta, että rasvat tukkivat puutiaisen huokosia. Samalla toimenpide voi kuitenkin saada puutiaisen niin sanotusti oksentamaan eli tyhjentämään sisältönsä ihoon, mikä voi lisätä borrelioositartunnan vaaraa.

Puutiainen on siis järkevintä poistaa punkkipihdeillä, joskin myös tavalliset pihdit käyvät. Tartu pihdeillä puutiaisen päähän napakalla otteella ja vedä sen jälkeen tasaisesti, ei pyörittäen.

− Puutiaisella on imukärsä, jolla se on kiinni ihossa. Pitkään iholla ollut puutiainen levittää myös ympärilleen sementtimäistä ainetta, joka pitää sen paikallaan. Kannattaa pitää vetoa hetken päällä. Puutiainen ei yleensä lähde ensimmäisellä nykäisyllä, Vapalahti neuvoo.

Puutiaista poistettaessa ei ole tavatonta, että sen pää jää kiinni ihoon. Tästä ei ole syytä huolestua.

− Pää tulee muutaman päivän päästä märkimällä pois. Esimerkiksi desinfiointiaineella voi joka tapauksessa kostuttaa puremakohtaa kevyesti.

Anna puutiaisen imeä loppuun ennen kuin poistat sen

TARUA Puutiaisen ruokailu kestää tyypillisesti reilun viikon, jossain tapauksissa jopa enemmänkin. Ei siis kannatta missään nimessä jäädä odottamaan toimenpiteen päättymistä.

Mitä pidempään puutiainen on kiinnittyneenä ihoon, sitä todennäköisemmin se ehtii tartuttaa borrelioosin.

− Jos puutiainen kantaa borreliaa, se "oksentaa" borrelian iholle yli kahden vuorokauden ruokailun jälkeen. Tämän takia on tärkeää, että punkkisyyni on päivittäinen ja punkit irrotetaan ajoissa, Vapalahti painottaa.

Vuorokauden ajan borrelioositartunnan riski on hyvin pieni. Sen sijaan puutiaisaivokuume tarttuu minuuteissa.

Puutiaisenpurema vaatii aina antibioottikuurin

TARUA Puutiaisista vain osa kantaa borreliaa, ja vain osa borreliaa kantavista puutiaisista siirtää bakteerin ihmisen iholle. Peukalosääntönä voidaan sanoa, että yksi sadasta puutiaisen puremasta johtaa borreliainfektion siirtymiseen iholle.

− Jos kaikki puutiaisenpuremat hoidettaisiin antibiooteilla, 99 prosenttia niistä olisi turhia. Toisaalta kolmasosa puutiaisvälitteisistä taudeista tulee ihmisille, jotka eivät ole edes havainneet punkinpuremaa.

Pääsääntöisesti suositus on se, että puutiaisenpuremaa hoidetaan, kun siitä tulee oireita. Oireeton purema ei vaadi toimenpiteitä.

− Sääntöihin voi tietysti olla poikkeuksia, mutta antibiootin käytöstä on sen verran harmia, että se johtaisi ylimitoitettuun käyttöön.

Punkki voi livahtaa sisään eläimen turkissa ja hypätä ihmiseen

TOTTA Moni kissan tai koiran omistaja lienee havainnut, että lemmikit keräävät herkästi kutsumattomia vieraita pusikoista. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja voi hyvin siirtyä sänkyvaatteisiin ja siitä edelleen ihmiseen.

Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköisempää, että se irrottautuu ja siirtyy eläimen omistajaan.

− Koiralla voi käyttää puutiaiskarkotteita. Toisaalta voi harkita sitä, onko puutiaisaikaan mahdollista järjestellä asiat niin, ettei lemmikki tule makuuhuoneeseen, Vapalahti ehdottaa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat