Kuka vain voi pelastaa hengen – Pienet teot ratkaisevat

Joskus maallikon esimerkillinen toiminta hätätilanteissa voi pelastaa ihmishengen tai vähentää merkittävästi onnettomuuksien vaikutuksia. Helsingin kaupungin pelastuslaitos myöntää maallikoille tällaisesta toiminnasta Elämän liekki – tunnustuksen.

– Elämän liekki -tunnustus annetaan maallikoille, jotka ovat korkeariskisissä ja hengenvaarallisissa tilanteissa toimineet niin, että sillä on todennäköisesti ehkäisty toisen ihmisen menehtyminen tai vakava vammautuminen, kehittämispäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Palkinto jaetaan vain silloin, kun tapahtuma on todistettavasti tapahtunut. Hakalan mukaan tilannetta johtava viranomainen, päivystävä palomestari, ensihoitolääkäri tai komisario on yleensä se, joka arvioi tilanteen ja esittää tunnustuksen myöntämistä. Päätöksen myöntämisestä tekee Helsingin kaupungin pelastuskomentaja.

– Paikanpäällä olleet viranomaiset pystyvät havainnoimaan ja varmistamaan, että kyseessä ollut vaarallinen tilanne ja vaikuttava toiminta.

Yleisimmin tunnustuksen myöntäminen on liittynyt tulipaloihin, liikenneonnettomuuksiin, hukkumiseen tai vakaviin sairaskohtauksiin.

– Pelkästään Helsingissä vaarallisia hätätilanteita on useita päivittäin, joten mahdollisuuksia jakaa Elämän liekkiä voisi olla enemmänkin. Valitettavasti oikeita toimintamalleja ei hätätilanteissa kuitenkaan aina osata ja joskus käy myös niin, että hyvin toiminut auttaja on poistunut paikalta, eikä häntä enää tavoiteta, Hakala selventää.

– Pienempimuotoisia hätätilanteita kohdataan paljon enemmän ja ne ovat ehkä vähän hallittavampia, sillä niissä ihmiset toimivat useinkin oikein.

– Toivomuksemme onkin, että jokainen arvioi riskinsä niin työssä, kotona kuin vapaa-ajallaankin ja ehkäisee ennalta mahdolliset vaaratilanteet sekä opettelee oikeat toimintamallit erilaisiin hätätilanteisiin.

Elämän liekki

Idea Elämän liekki -palkintoon virisi jo vuonna 1990. Ennen tuota ei Helsingin pelastuslaitoksella, eikä maan muullakaan pelastuslaitoksella satunnaista maallikkojen huomioimista lukuun ottamatta vastaavaa toimintatapaa ollut.

– Silloinen virastopäällikkö pelastuskomentaja Rainer Alho ja tiedotuspäällikkö Pentti Grönroos pohtivat, millä tavoin voitaisiin huomioida esimerkillistä maallikkotoimintaa hätätilanteissa. Näin Elämän liekki -palkinto syntyi, Hakala kertoo.

– Itse palkinto on suomalaista lasia oleva kynttilän jalka ja kynttilä. Palkinnossa ei haluttu korostaa materiaalisuutta, vaan kiittää hyvästä osaamisesta ja asenteesta.

Ajan myötä myös maamme muiden alueiden pelastuslaitokset ovat ryhtyneet samanlaiseen palkitsemiseen. Tapa ei ole kuitenkaan ihan koko maata kattava.

– Palkinnon antamisessa ei ole mitään määrätavoitteita, vaan olemme jakaneet sitä aina silloin, kun tunnustuksen kriteerit ovat täyttyneet. Vuoden 1990 jälkeen Helsingin pelastuslaitos on myöntänyt noin 30 Elämän liekkiä, Hakala kertoo.

Esimerkillinen naapuri

Elämän liekillä palkituista on Hakalan mieleen erityisesti jäänyt vuosien takainen tapaus Helsingin Pihlajamäestä.

– Pihlajanmäessä tapahtui vuoden 1991 alussa harvinaisen raju tulipalo, jossa kerrostalon neljässä huoneistossa paloi samanaikaisesti. Ennen pelastuslaitoksen yksiköiden saapumista talossa asunut Olli-Matti Salminen evakuoi talon asukkaat jo palon alkuvaiheessa, ja kun ensimmäiset paloyksiköt tulivat paikalle muutaman minuuttiin kuluessa, niin hän ilmoitti, että kuka hän on, mitä hän on tehnyt ja mikä täällä tällä hetkellä on tilanne. Reipas asukas oli siviiliammatiltaan puolustusvoimien kapteeni, joka varmasti auttoi toimimaan jämäkästi vaarallisessa tilanteessa.

Hakala kertoo tapauksen olleen hyvin vaarallinen ja uhkaava tilanne, jossa lopulta yksi asukas menehtyi.

– Tapaus olisi saattanut johtaa useisiin kuolemantapauksiin. Tämäkin tapaus osoittaa, että ensiaputoimet hätätilanteissa eivät ole kovin monimutkaisia, kunhan ne on opiskeltu ja harjoiteltu etukäteen sekä kerrattu säännöllisesti.

– Hätätilanteet alkavat usein pienestä ja kehittyvät nopeasti, kuten vaikkapa tulipalo tai sydänpysähdys. Parhaat selviytymisen mahdollisuudet ovat silloin, kun tilanne tunnistetaan heti, apu hälytetään paikalle yleisestä hätänumerosta 112 ja tehdään oikeat ensiaputoimenpiteet välittömästi. Nämä ovat kullanarvoisia tekoja, jotka jokainen osaa, kun opettelee.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat