Kuiva suu johtaa ongelmiin – vinkit hoitoon

Kuiva suu on otollinen kasvualusta kariekselle ja sieni-infektioille. Makuelämyksetkin se laimentaa. Helpotusta voi hakea vedestä, puhtaanapidosta ja apteekin hyllyltä.

Suu kuivuu, kun syljeneritys vähenee. Suurimmalla osalla potilaista ilmiön selittää lääkitys.

– Suurin suun kuivuutta aiheuttava lääkeryhmä ovat verenpaine- ja sydänlääkkeet, joita käyttävät erityisesti vanhenevat ihmiset. Suun kuivumisen yleistyminen vanhetessa johtuukin nimenomaan sairauksista ja lääkkeistä. Syljenerityskapasiteetti sinänsä ei alene iän myötä, hammaslääketieteen professori ja ylilääkäri Jukka Meurman sanoo.

Suuta voivat kuivattaa myös erityisesti psyyke- ja allergialääkkeet ja taudeista etenkin diabetes ja reumasairaudet.

Koska sylki on suun luontainen voiteluaine, sen puutteesta kärsivät sekä limakalvot että hampaat.

– Käytännössä hampaiden reikiintyminen lisääntyy. Sylki puskuroi kaikkia happamia aineita, ja kun tuo puskurivaikutus puuttuu, ruoan ja juoman happovaikutukset hampaisiin korostuvat. Lisäksi syljellä on huuhtova vaikutus, jolloin sen erityksen vähentyessä suuhun jää enemmän ruoantähteitä.

– Suussa voi myös ilmetä erilaisia limakalvosairauksia, ennen kaikkea sieni-infektioita. Myös mahdollisten irtoproteesien pysyvyys heikkenee, koska nimenomaan sylki pitää ne kiinni suun limakalvoilla.

On mahdollista, että suun kuivuttua ruokakaan ei enää maistu. Se on erityisen tuttua vanhuksille.

– Makuaisti pelaa niin, että maistettavat aineet liukenevat sylkeen. Jos sylkeä ei ole, makusilmut kielessä eivät saa aistimuksia, Meurman sanoo.

Juo vettä

Suun kuivumisesta kertoo parhaiten oma tuntemus. Joskus huuletkin kuivuvat ja suupielet lohkeilevat.

– Kuivuneen suun hoidossa kaiken A ja O on se, että ihminen juo riittävästi. Nyrkkisääntönä aikuiselle voi pitää 1,5 litraa nestettä vuorokaudessa. Myös suuhygienian tehostaminen eli hampaiden harjaus ja hammasvälien putsaus on erittäin tärkeää, Meurman sanoo.

– Apteekkien hyllyt ovat pullollaan erilaisia kuivan suun hoitoaineita, kuten purskutteluliuoksia, geelejä ja imeskelytabletteja. Jos apteekista saatavilla valmisteilla ei pärjää, on mentävä lääkäriin.

Kaikkein vakavimpiin tapauksiin, joita näkee muun muassa sädehoitopotilaiden joukossa, voi saada tilanteen helpottamiseksi suun kautta otettavia reseptilääkkeitä.

– Niillä ikään kuin piiskataan sitä jäljellä olevaa sylkirauhaskapasiteettia. Toki niillä on myös sivuvaikutuksensa. Lisäksi lääkkeet ovat kalliita, eikä suomalainen sairausvakuutus korvaa niitä.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat