Kolesterolipotilas, älä laiminlyö lääkitystäsi – voi lyhentää elinikää

Lääkkeet ovat tärkeitä pitkäaikaissairauksien hoidossa, mutta harmillisen moni potilas jättää lääkkeensä ottamatta. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella tämä voi myös lyhentää potilaiden elinikää.

Suomalaisten tutkimuksessa selvitettiin kolesteroli- ja verenpainelääkitysten noudattamisen ja aivoverenkiertohäiriöistä aiheutuvien kuolemien yhteyttä seuraamalla 58 000 yli 30-vuotiasta kolesteroliongelmaista ja yhtä montaa tervettä verrokkia lähes kuuden vuoden ajan. Tuona aikana 530 potilasta menehtyi aivoverenkiertohäiriöön.

Tutkijat selvittivät rekistereistä kuinka hyvin potilaat olivat noudattaneet kolesterolilääkityksiään. Kun nämä tiedot yhdistettiin kuolleisuustietoihin, lääkityksen laiminlyöneiden kuolleisuus havaittiin 1,3–2 kertaa suuremmaksi kuin potilaiden, jotka olivat ottaneet lääkkeensä.

Samanlainen yhteys havaittiin kolesterolipotilailla, joilla oli myös verenpainelääkitys. Kummatkin lääkityksensä laiminlyövien riski menehtyä seurannan aikana oli yli 7 kertaa suurempi kuin lääkkeensä ottavien. Mitä paremmin lääkkeensä muisti, sitä pienempi riski oli.

Lääkitysten laiminlyönti on merkittävä ongelma monien sairauksien hoidossa, mutta ongelmaan on vaikea löytää ratkaisua. Hiljattain julkaistun tutkimuksen perusteella yksi keino voisi olla lähettää potilaille tekstiviestimuistutuksia. Tutkimuksessa viestien ansiosta noin 70 prosenttia potilaista otti lääkkeensä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Tutkimusryhmässä olivat mukana Kimmo Herttua, Pekka Martikainen, David Batty ja Mika Kivimäki.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat