Kertyvätkö kilosi keskivartalolle? Vyötärölihavaa uhkaavat vakavat sairaudet

Vyötärölihavuus on erityisen vaarallinen lihavuuden tyyppi. Jotkut ovat luonnostaan keskivartalosta pyöreitä, mutta varsinaista lihomista voi silti välttää.

Vyötärölihavuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa kehon ylimääräinen rasva näyttää makaavan erityisesti keskivartalolla. Jos katsottaisiin ihomakkaroita syvemmälle, nähtäisiin, että suuri osa tuosta rasvasta on vatsaontelon sisällä.

– Tämän niin sanotun viskeraalisen rasvan on todettu olevan terveydelle haitallisempaa kuin suoraan ihon alla olevan rasvan, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä kertoo.

Viskeraalisen rasvan vaarallisuus johtuu siitä, että sisäelinten ja suolten ympärillä oleva rasva on suorassa yhteydessä maksaan ja verenkiertoon. Erilaisia rasvahiukkasten, tulehdustekijöiden ja hormonipallukoiden kaltaisia huonoja ainesosia pääsee siis kiertämään ympäri elimistöä.

– Erityisesti maksan rasvoittuminen on hirveän haitallista, koska rasvoittuessaan maksa alkaa tuottaa ylimääräistä sokeria ja kolesterolia sekä hyytymis- ja tulehdustekijöitä. Verenkiertoon joutuessaan ne vaurioittavat verisuonia niin, että syntyy herkästi ahtaumia ja veritulppia. Siitä taas seuraa tyypin 2 diabetesta tai pahimpana lopputulemana sydän- ja verisuonisairauksia.

Vatsakkuus geeneissä

Vyötärölihavuuden taustalla on yhdistelmä perimää ja elintapoja.

– Taipumus siihen, että vatsalle kertyy rasvaa, on hyvin geneettistä. Jos on sellainen kehon muoto, että kädet ja jalat ovat hyvin luikut mutta keskikehossa on tosi paljon rasvaa, niin sukupuuta ylöspäin katsomalla löytyy varmaan samanmuotoisia ihmisiä. Toisilla se kerta kaikkiaan on taipumuksena ja toisilla ei, sille ei voi mitään, Pietiläinen sanoo.

– Sukupuolikin vaikuttaa. Vyötärölihavuus on miehillä paljon yleisempää kuin naisilla.

Mutta toisin kuin kehon muotoon tai sukupuoleen, lihomiseen voi itse vaikuttaa.

– Kun painoa ylipäätään kertyy, niin sitä alkaa kertyä aina myös sinne vatsaontelon sisälle. Jos perimältään vatsakkuuteen taipuvainen ihminen onnistuu pysymään normaalipainoisena, niin silloin vatsan sisäinen rasva ei ilmene.

Tärkeää on harrastaa jonkinlaista liikuntaa.

– Liikkumattomuus on yksi tärkeimpiä vyötärölihavuuden yleistymisen syitä. Myös tupakoinnin, alkoholin, huonon nukkumisen ja stressin kaltaiset tekijät saattavat pieneltä osin vaikuttaa.

Normaalipainoinenkin voi olla vyötärölihava

Mikäli painoindeksi on yli 30 eli ylittää lihavuuden rajan, melkein kaikilla ylittyy myös vyötärölihavuuden raja. Se on miehillä sata ja naisilla 90 senttimetriä.

– Jos on paljon painoa, vyötärönympäryksellä ei sinänsä ole enää niin kovin suurta merkitystä. Vyötärönympärys on merkityksellisempi silloin, jos on vähemmän tai ei ollenkaan ylipainoa, mutta kehon muoto on siitä huolimatta tosi vatsakas, Pietiläinen sanoo.

– Normaalipainoinenkin voi olla vyötärölihava, mutta se on tietysti melko harvinaista.

Vyötärölihavuutta hoidetaan yksinkertaisesti laihduttamalla ja liikkumalla.

– Liikunta on se tärkein asia. Ja toki elämässä täytyy saada muutkin perusasiat kuntoon. Esimerkiksi nukkumiseen ja tupakointiin kaikki voivat itse vaikuttaa.

– Monilla ongelmana on, että vatsalihakset vähän römpsöttävät eivätkä oikeastaan tue vyötäröä. Vatsalihaksia tekemällä vyötärön mittaan voi vaikuttaa jonkin verran kiinteyttävästi. Syvien selkälihastenkin hallinnasta on hyötyä. Monilla tämän tyyppinen lihaskuntoharjoittelu jää aika vähälle.

10 viikossa pois 7 kiloa

Huomenta Suomi tapasi joulukuussa 2015 Kaisan, joka oli 10 viikkoa aikaisemmin aloittanut painonhallintakurssin. Miten Kaisan elämä oli muuttunut tuona aikana?

Lue myös:

    Uusimmat