Kannattaako julkisia tiloja vältellä infektiokautena? Lääkäri kommentoi

Muista ihmisistä eristäytyminen influenssan välttämiseksi on paitsi vaikeaa tai jopa mahdotonta, myös seurauksiltaan taudilta välttymisen hyödyt kumoavaa.

– Julkisissa tiloissa liikkumisen välttely infektiokautena on hyödytöntä. Sosiaalinen etäännyttäminen, josta ääriesimerkkejä ovat koulujen sulkemiset sekä yhteistilaisuuksien kieltämiset, ei laskelmien mukaan vaikuta väestön influenssasairastuvuuteen. Se saattaa viivästyttää ison epidemian tuloa viikolla, mutta epidemia tulee ihan yhtä voimakkaana, infektiolääkäri Jukka Lumio sanoo.

Lumio kertoo, että sikainfluenssaepidemian aikaan sosiaali- ja terveysministeriössä mietittiin, pitäisikö Helsinkiin suunniteltu kymmeniä tuhansia ihmisiä keräävä konsertti kieltää.

– Niin ei tehty, koska tiedetään, että influenssavirusta on ihmisessä jo ennen sairastumista. Vaikka alueelle päästettäisiin vain terveet, viruksen kantajia olisi luultavasti tuhansia.

Niin ikään sikainfluenssaepidemian aikaan monessa EU-maassa toteutettiin mielenkiintoinen tutkimus siitä, miten paljon lapsilla, jotka eivät päässeet kouluun koulun sulkemisen takia, oli kontakteja muihin ihmisiin.

– Koulujen sulkeminen ei vähentänyt ihmiskontakteja yhtään. Jonkun piti hoitaa lapsia kotona vanhempien mennessä töihin, minkä lisäksi ihmisiä tavattiin pihoilla ja leikkipaikoissa.

Vaikka julkisten paikkojen välttely ei toimi ainakaan yhteisellä tasolla, niin siinä mielessä se kyllä toimii, että influenssat saadaan tartuntoina viruksen jo saaneilta ihmisiltä.

– On todennäköistä, että yksittäinen ihminen pystyisi julkisia tiloja välttelemällä vähentämään riskiään sairastua influenssaan. Siitä seuraavat haitat on kuitenkin arvioitu suuremmiksi ja kohtuuttomiksi suhteessa odotettuun hyötyyn. Ainakin yhteiskunnallisesti ihmisjoukkojen välttäminen olisi täysin hölmöä – sehän tarkoittaisi, ettei mentäisi töihin pelosta.

– Ihmiskontakteja on erittäin vaikea vähentää muuten kuin lukkiutumalla omaan asuntoonsa. Joissain skenaarioissa sitten ollaan maakellareissa, syödään pilaantunutta ruokaa ja kuollaan pois, kun ei uskalleta kauppaan. Äärieristäytyminen ei ole viisas valinta, koska muuta kautta tulevat haitat ylittävät mahdollisen tartunnan välttämisestä tulevan hyödyn. Sitä paitsi tarpeeksi täydellinen eristäytyminen vaatisi, ettei influenssakautena päästäisi ketään sisään neljään–kuuteen viikkoon. Sehän on täysin mahdotonta, Lumio sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat