Fitness-kilpailija luopui ruokaympyrästä ja paastoista – Kiinalainen lääketiede paransi allergiat

Nina Haaviston ruokavalio muodostui hänen fitness-uransa aikaan perinteisestä ruokaympyrästä. Olo ja allergiat paranivat, kun hän vaihtoi ruoat kiinalaisten ravintosuositusten mukaisesti mahalaukkua lämmittäviksi.

Nina Haavisto voitti fitnessin Suomen-mestaruuden vuonna 1996.

– Söin länsimaalaisittain katsottuna näennäisesti hyvin. En silti voinut hyvin, Nina kertoo.

Ninaa rupesi kiinnostamaan enemmän, miten ihminen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa hyvinvointiinsa. Hän alkoi opiskella kiinalaista lääketiedettä.

– Valmistuin kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi vuonna 2002. Silloin vaihdoin ravinto-oppini täysin uusiksi. Heitin ruokaympyrät ja fitness-paastot romukoppaan.

Allergiaoireista eroon

Nina nautti aikaisemmin fitness-kilpailijoiden tapaan paljon kaurapuuroa, banaania, rahkaa, raejuustoa ja kylmiä salaatteja.

– Kärsin pahoista allergioista. Nenä ja silmäni vuotivat jatkuvasti, minkä takia söin lääkkeitä.

Ongelmat loppuivat, kun Nina vähensi entiset ruoat minimiin.

– Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että mahalaukku tarvitsee lämmintä ruokaa toimiakseen moitteettomasti – länsimaisessakin lääketieteessä puhutaan 37 asteesta. Vaihdoin kylmät salaatit lämpimiin kasviksiin, rahkat ja raejuustot kananmuniin sekä kalaan, maidon quinoaan ja kaurapuuron hirssipuuroon.

– Allergiaoireeni ovat nyt niin vähäisiä, etten tarvitse niihin lääkitystä, Nina sanoo.

Lomilla lipsutaan

Nina kertoo, että muutkin voivat huomata länsimaisen ruokavalion sopimattomuuden itselleen kehon "limoittumisesta".

– Limoittuminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että räkä valuu jatkuvasti. Ihminen yskii ja rykii limaa. Sitä voi tulla myös ulosteen mukana, tai se saattaa olla näkymätöntä esimerkiksi kasvaimessa.

Välillä Ninakin silti lipsuu kiinalaisesta kuristaan.

– En ole mikään pyhimys enkä toivo, että muutkaan muuttuisivat sellaisiksi. Syön jouluna ja lomilla epäsopivia ruokia ja saan niistä oireita, mutta tavalliseen ruokavaliooni palaamalla tilanne normalisoituu nopeasti. Keho muistuttaa, mikä on itselle hyväksi.

– Kun on käynyt pohjalla, on taas kivempi nousta ylös. Silloin muistaa, miksi tätä tekee, Nina sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Tiina Hotti, Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat