Etkö aina ymmärrä lääkärisi puhetta? Kysy nämä kysymykset

Toisinaan lääkäri selventää asioita potilaalleen vaikealla sanastolla, josta asiaan vihkiytymätön ei välttämättä saa selkoa. Kuinka toimia, jos tohtorin selostukset menevät yli hilseen?

Kysy rohkeasti

Jos lääkärin puhe tuntuu vaikeaselkoiselta, ota avuksi kysymykset. Jollet kysy mitään, lääkärisi voi olettaa, ettet tarvitse tai halua enempää informaatiota. Kysymyksesi kuitenkin helpottavat lääkäriä hahmottamaan, mikä sinulle on tärkeää – niistä hän voi myös ymmärtää, missä on ollut epäselvä.

Lääkärin vastaanotolla voi askarruttaa moni asia. Kysy esimerkiksi sanoista, joiden merkitystä et ymmärrä – tai vaikka siitä, kuinka jokin sana lausutaan. Tai jos lääkäri vaikkapa määrää sinut ottamaan lääkkeen ruokailun yhteydessä, saatat pohtia, mitä se tarkoittaa – ottaako lääke ennen ruokailua vai sen jälkeen, vai kenties sen aikana?

Kysy diagnoosista

Diagnoosissaan lääkäri arvioi vaivasi ja kuinka sitä tulisi hoitaa. Useimmin lääkäri tekee diagnoosin kertomiesi oireiden sekä fyysisen tutkimuksen ja labotatorio- tai muiden kokeiden perusteella. Kun ymmärrät itsekin vaivasi, voi helpommin tehdä päätöksiä sen suhteen, mitä haluaisit vaivallesi tehtävän. Jos tiedät, kuinka terveysongelmasi voi vaikuttaa elämääsi, selviät asian kanssa paremmin. 

Kun lääkäri on antanut diagnoosinsa, saattaa jokin yksityiskohta olla sinulle edelleen epäselvä. Seuraavat kysymykset voivat auttaa:

– Mistä terveysongelmasta on kyse? Miten se lausutaan?
– Miksi kärsin tästä? Mikä sen on voinut aiheuttaa?
– Onko vaiva pitkäaikainen? Voiko se olla seuranani loppuelämän?
– Kuinka tämä vaikuttaa minuun? Tuleeko minun muuttaa toimintatapojani?
– Voiko terveysongelmallani olla pitkäaikaisvaikutuksia?
– Voiko tilaani parantaa tai hoitaa?
– Kuinka voin saada lisätietoa vaivastani?

Tee tarvittaessa muistiinpanoja

Jos tiedät, että saatat unohtaa lääkärikäynnin jälkeen lääkärin kertomia asioita, ota vastaanotolle mukaan paperia ja kynä, ja tee muistiinpanoja. Kirjoita ylös tärkeimmät asiat tai pyydä lääkäriä kirjoittamaan ne sinulle. 

Lähde: nihseniorhealth.gov, heart.org

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat