”Ei yksi kuukausi muuta mitään” – seitsemän myyttiä tipattomasta tammikuusta

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne, joka herättää paljon keskustelua vuosittain. Valitettavasti keskusteluissa esiintyy toistuvasti myös virheellisiä ja turhia väittämiä.

Lue Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n murtamat myytit tipattomasta tammikuusta.

Myytti: Tipattomasta ei ole hyötyä

Tipattoman tammikuun viettäminen on monella tapaa hyödyllistä. Elimistö puhdistuu, aineenvaihdunta normalisoituu ja verenpaine laskee. Mahdollisista unihäiriöistä voi päästä eroon. Parhaassa tapauksessa mieli virkistyy ja kaamoksesta aiheutuva masentuvaisuus väistyy. Tipaton on myös hyvä laihdutuskeino. Tipaton säästää aikaa ja rahaa ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden miettiä omaan suhtautumista alkoholiin. Ehdit myös olla enemmän läsnä läheistesi kanssa.

Myytti: Maksalle on vain haitallista pitää teennäinen tauko

Alkoholia runsaasti käyttävillä suomalaisilla on maksa-arvojen nousuja, jotka eivät palaudu vuorokaudessa. Kuukauden tauko antaa maksalle palautumisaikaa. Kaikille kuukausi ei riitä, mutta haitallista se ei ole kenellekään. Kuukausi on riittävän pitkä aika laskemaan alkoholitoleranssia, joten oireet, jotka alkoholin sietokyvyn kasvun myötä tulevat, lievenevät.

Myytti: En keksi tekemistä kavereiden kanssa jos emme voi mennä istumaan iltaa

Tipattoman aikana ei ole tarkoitus kärvistellä ja jäädä kotiin murjottamaan – baarissakin voi tilata hienon alkoholittoman drinkin ja nauttia illan lisäksi seuraavasta päivästä täysillä. Ehkä tammikuussa tulee myös oivalluksia uusista harrastuksista ystävien kanssa.

Myytti: En jaksa selitellä miksi en juo

Tammikuussa sinun ei tarvitse. Noin 20 prosenttia muuten alkoholia käyttävistä suomalaisista viettää perinteisesti tipatonta. Moni kokee, että tammikuu on ainoa aika vuodesta kun vaikka alkoholittoman oluen tilaamista ei tarvitse selitellä kenellekään.  Uuden vuoden alku on monelle muutenkin elämäntapojen tarkastelun aikaa.

Myytti: Ei yksi kuukausi muuta mitään, jos sen jälkeen jatkaa samaan malliin

Riippuu siitä, minkä tavoitteen on asettanut. Monelle jo viikon tauko alkoholinkulutuksessa voi olla suuri saavutus. Tipattoman tarkoitus on miettiä omaa suhdetta alkoholiin ja antaa elimistölle hengähdystauko. Kuukauden aikana ehtii huomata onko alkoholista tullut turhan hallitseva osa elämää, vai onko tilanne kunnossa. Niin tai näin, asiassa kuin asiassa on hyvä välillä pysähtyä punnitsemaan suhtautumistaan.

Myytti: Tipattomalle ryhtyvät vain ne, joilla on alkoholiongelma

Ei pidä paikkaansa. Vertausta voi hakea vaikka laihdutuskuureista. Moni täysin normaalipainoinen kokee välillä tarvetta miettiä ruokavaliotaan, ilman että hänellä varsinaisesti olisi ongelmia painon kanssa. Sama koskee suhdetta alkoholiin.

Myytti: Jos pitää tammikuussa taukoa, kiskoo kahta kauheammin helmikuussa

Mikään ei tue tätä väittämää. Alkoholin sietokyky laskee kuukaudessa, joten määrät jäävät pikemminkin pienemmäksi tauon jälkeen. Harva myöskään kokee, että kuukauden tauko pitäisi kompensoida holtittomalla kännäämisellä. Eihän laihdutuskuuriakaan yleensä seuraa kuukauden syöpöttely, vaan pikemminkin saavutettu hyvä olotila pyritään säilyttämään.

Lähde: EHYT ry

Ikäihmiset ja alkoholi

Katso videolta, mitä THL:n tutkimusprofessori ja geriatri Harriet Finne-Soveri puhui ikääntyvien alkoholinkäytöstä Studio55.fi-lähetyksessä tammikuussa 2015. 

Ikäihmiset ja alkoholi 25:30

Lue myös:

    Uusimmat