C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa – moni kantaa tietämättään

C-hepatiitti on veren välityksellä tarttuva viruksen aiheuttama maksasairaus. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. C-hepatiittia voi sairastaa tietämättään, koska se on alkuvaiheessa oireeton. Virus tarttuu kuitenkin huonosti arjessa.

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus ja on yleisin virushepatiitti Suomessa. Viime vuonna tartuntoja todettiin THL:n Tartuntatautirekisterin mukaan 1224. Kaikkiaan maassamme C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 henkilöä. Maailmalla sairastuneita on 160 miljoonaa. Suomessa tartuntoja on eniten 20−29-vuoti­ailla. Viime vuosina juuri nuorten tartunnat ovat lisääntyneet.

C-hepatiitti tarttuu verikontaktissa. Hepatiittivirus voi säilyä jopa viikon ajan tarttuvana esimerkiksi kuivuneessa veressä.

– C-hepatiitin voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä sekä likaisista neuloista, joita käytetään huumeiden, lääkkeiden tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. Tartunnan saaminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta

C-hepatiittitartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hoitokäytännöissä on puutteita eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa. Suomessa sen on voinut saada ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa. Terveydenhuollossa vahingossa tapahtuneet viillot ja pistokset C-hepatiitin kantajaan käytetyillä välineillä voivat aiheuttaa tartunnan hoitohenkilökunnalle.

– C-hepatiitti tunnetaan huonosti tai sen ajatellaan olevan vain tiettyjen riskiryhmien sairaus. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla, Inomaa jatkaa.

Viruksen saaneista viidennes paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle vuosikymmenien kuluessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. WHO:n mukaan jopa 500 000 ihmistä kuolee vuosittain C-hepatiittiin aiheuttamaan maksasairauteen. Suomessa C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

Alkuvaiheessa oireeton

C-hepatiittivasta-aineet tulisi aina tutkia verestä, jos maksa-arvot ovat koholla, tai epäillään, että tartunta on ollut mahdollinen jossain elämän vaiheessa. C-hepatiitti on usein alkuvaiheessa oireeton, minkä vuoksi se havaitaan myöhään. Moni kantaa virusta tietämättään, jolloin saattaa tartuttaa vahingossa myös läheisensä. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

– C-hepatiitti tartunnan saaneet kohtaavat kohtuuttomia ennakkoluuloja. Heitä ei pidä kuitenkaan pelätä tai välttää, sillä virus ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä. Tartunnan saanutta voi halata rauhassa.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta.

Lädeh: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat